Śledzie korzenneAutor: cherryvamp Data publikacji: 2005-09-23 12:40:26
Porcje: ? Koszt: ? zł Trudność: Czas: 20 min. Kaloryczność: ?
Składniki:3-4 filety sledziowe solone ("matjas"), spora cebula, jablko (najlepiej reneta lub inne niezbyt slodkie), 3-4 sliwki suszone, garstka rodzynek, lyzka musztardy, 2 lyzki oliwy, pol lyzeczki octu, lyzeczka miodu, sol, pieprz, przyprawa korzenna (moze byc nawet taka do piernikow lub do grzanca).Jak przyrządzić?1. Sledzie wymoczyc zeby nie byly za slone.2. Jablko i cebule obrac i pokroic na drobniutka kosteczke.3. Podsmazyc na oliwie 3/4 jablka i pol cebuli (jablko moze sie troche rozpadac).4. Sledzie wyjac z wody i pokroic na dosc drobna kostke, wrzucic do miski z pozostala pokrojona surowa cebula i jablkiem.5. Dodac drobno pokrojone suszone sliwki i rodzynki.6. Dodac musztarde, lyzke oliwy, miod.7. Dodac wystudzona cebule i jablko z patelni, wymieszac skladniki.8. Doprawic: sola, pieprzem, przyprawa korzenna i octem wedle uznania (trzeba pamietac zeby nie przesadzic zm sola, bo jak sie przelezy to moze byc za slone - najlepiej dodac tylko troszke, a potem ewentualnie dosolic).9. Odstawic do lodowki zeby sie przelezalo - najlepsze nastepnego dnia.Potrzebne przybory:
asia22021