CHLEB PIOTRA NA ZAKWASIE.rtf

(1 KB) Pobierz

24-CHLEB PIOTRA

Dzisiaj mój debiut! - pierwszy chleb na drożdżach z dodatkiem zakwasu, do wstępnego przygotowania 12 godzin wcześniej.Przepis z forum cincin.cc, a polecony przez Samantę.Bardzo obawiałam sie tego wypieku, ale bez potrzeby.Troszkę tylko przy rośnięciu już w piecu popękała skórka, ale chlebuś jest naprawdę smaczny.

 

Składniki:

 

* 1/4 szkl. zakwasu (1 szkl.= 250 ml)

* 500 g mąki żytniej lub mieszanej (ja użyłam pszennej)

* 250 ml wody

* 1 dkg świeżych drożdży

* 1/2 łyżki soli

* można dodać: 10 dkg boczku (drobno pokrojonego),1/2 łyżeczki ziół (majeranek, estragon, mięta)

* lub: 10 dkg sera żółtego np.ementaler (starty na tarce), 1 łyżka siemienia lnianego i 2 łyżki pestek słonecznika

 

Wieczorem do miski przesiałam połowę mąki, wlałam wodę, zakwas, pokruszone drożdże i wszystko wymieszałam.Zostawiłam do następnego dnia (12 godzin) w temperaturze pokojowej.Następnie wlałam to do maszyny, dodałam resztę mąki oraz sól i włączylam tylko na wyrabianie ciasta.Pod koniec (jeśli ktoś ma ochotę) można wsypać dodatki, ale ja w moim chlebku na pierwszy raz nie dałam nic.Gdy ciasto już było wyrośnięte, uformowałam go na kształt sklepowego chlebka i położylam na blasze, gdzie dalej wyrastało.Po jakimś czasie pomalowałam go roztrzepanym jajkiem, ponacinałam i znów dałam podrosnąć.Potem wsadziłam do pieca (200'/50-55 min.).Na czas pieczenia wsadziłam też do pieca naczynie z wodą.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin