Babka marmurkowa.doc

(28 KB) Pobierz

Babka marmurkowa             

             

SKŁADNIKI:

20 dag (1 szklanka) mąki pszennej,

20 dag (niepełna szklanka) mąki ziemniaczanej,

20 dag margaryny,

30 dag (1/s szklanki) cukru,

4 jaja,

3/4 szklanki mleka lub śmietany,

cukier waniliowy lub esencja zapachowa,

1 łyżka kakao,

tłuszcz i tarta bułka do formy             

PRZYGOTOWANIE:

Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać żółtka, mąkę (obydwa gatunki) przesianą z proszkiem do pieczenia i ucierać do uzyskania puszystej masy. Masę połączyć z mlekiem Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. 2/3 ciasta wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Resztę ciasta wymieszać z kakao i wylać na wierzch jasnego ciasta. Piec około 45 min w umiarkowanie gorącym piekarniku. Posypać cukrem pudrem lub polukrować.

             

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin