Babeczki.doc

(24 KB) Pobierz

Babeczki

 

Składniki ciasta:

Ciasto na małą porcję: 20 dag mąki, 10 dag masła, 1 jajo, szczypta soli.

Składniki nadzienia:

4 g masła, 6 szalotek lub 3 średnie cebule, 25 dag pieczarek, kieliszek porto lub madery, 1 szklanka śmietany, 1 łyżka masła, sól, pieprz.

Wykonanie:

Z podanych składników sporządzić słone, kruche ciasto i odstawić dla “odpoczynku” na 1 godz. Następnie rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Wierzchem od foremki babeczek wycisnąć kółko na cieście i wyścielić wewnątrz foremkę (foremka musi być lekko wysmarowana tłuszczem). Piec ok. 12 min w gorącym piekarniku.

Na maśle zeszklić drobno posiekaną szalotkę lub cebulę, dodać oczyszczone i pokrojone pieczarki razem wszystko podsmażyć, podlać winem, zagotować, dodać śmietanę, doprawić do smaku i na słabym ogniu zagęszczać bez przerwy mieszając. Gorące babeczki napełniać gorącym nadzieniem bezpośrednio przed podaniem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin