Pierniki korzenne z polewą miętową35 dag mąki pszennej,35 dag cukru,1/2 kostki masła,2 jajka,12,5 dag czekolady,2 łyżeczki proszku do pieczenia,1 łyżeczka zmielonych goździków,1 łyżeczka cynamonu,1/2 łyżeczki gałki muszkałtowej;Do przygotowania formy:2 łyżki margaryny lub papier do pieczenia;Lukier:1 szklanka cukru pudru,2 łyżki likieru miętowego.Przygotowć ciasto:czekoladę zetrzeć na tarce o małych otworach. Masło utrzeć na pianę, dodać cukier, jajka, pszenną mąką, proszek do pieczenia czekoladę oraz przyprawy korzenne. Ciasto dokładnie wyrobić. Blachę do pieczenia wysmarować margaryną lub wyłożyć na blachę i piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 st. C. Po ostudzeniu pokroić ciasto na trójkąty lub wyciąć z niego foremką gwiazdki.Przygotować lukier:cukier puder zmiksować z likierem i taką ilością wody, aby powstał gęsty lukier. Gotowe pierniczki polukrować.
jaroskiw