pierniki staropolskie.rtf

(14 KB) Pobierz

Pierniki staropolskie - odsłona 1

Za oknem listopadowy wiatr i deszcz, do Bożego Narodzenia sześć tygodni, a więc

to jest właśnie ta chwila, kiedy możemy pomyśleć o przygotowaniu ciasta na pierniki.

Naprawdę polecam te pierniki -  rewelacyjne. Ja zrobiłam je pierwszy raz trzy lata

temu i teraz jest to żelazny punkt programu podczas każdych świąt. Podoba mi się

zwłaszcza fakt, że do przygotowania pierników można wciągnąć dzieci; pierniki

można wieszać też na choince. Przechowywane w tekturowym pudle, wytrzymują 

spokojnie do Trzech Króli. Mam nadzieję, że kiedyś moje dzieci, wspominając swoje

dzieciństwo, będą wspominać ten korzenny zapach i smak...

Składniki:

0,5 l miodu

250 g smalcu

1 szklanka cukru

1 kg mąki

3 łyżeczki sody

0,5 łyżeczki soli

0,5 szklanki mleka

3 jajka

przyprawy - imbir, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, goździki -

razem około pół szklanki (ja daję te wszystkie przyprawy i jeszcze opakowanie

gotowej przyprawy; największy kłopot jest z goździkami, które można u nas

dostać tylko w całości - trzeba więc je zmiażdżyć w moździerzu lub zmielić)

 

 

Miód, smalec i cukier roztop w garnku  do wrzenia. Ostudź.

 

Sodę i sól rozpuść w mleku. 

Do miodu z tłuszczem dodaj mąkę i przyprawy, a następnie pozostałe składniki.

Wyrób ciasto.

 

Ciasto włóż do szczelnego pojemnika i odstaw w ciemne, chłodne miejsce

(lodówka, piwnica) na 5 tygodni.

Święta za tydzień, więc najwyższy czas upiec pierniki, które przygotowaliśmy

pięć tygodni temu. Czas wyjąć ciasto z lodówki i powycinać ciasteczka, to jest 

ulubione zajęcie...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin