Mazurek - kremowa pisanka
Składniki:Paczka wafliszklanka mlekaszklanka cukrukostka masła5 paczek herbatników10 dag wiórków kokosowychNa krem:kostka masła2 żółtka4 łyżki cukrucukier waniliowyłyżka alkoholubarwnik spożywczy lub naturalnykrokant orzechowy
Sposób przygotowania:1. Mleko zagotować z cukrem i masłem. Herbatniki drobno pokruszyć, wsypać je do ostudzonego mleka, dodać wiórki kokosowe. Wymieszać. Masą przekładać wafle (ostatnią warstwą ma być wafel).2. Przykryć papierem, obciążyć, odstawić na noc. Gdy całość sie zwiąże, nożem wykroić owal zbliżony do kształtu jajka.
3. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Ucierając, dodać masło i alkohol. Kremem pokryć wierzch i boki mazurka.4. Pozostały krem połączyć z barwnikiem spożywczym, szprycą wyciskać na cieście dekoracyjne wzory. Boki obsypać gotowym krokantem orzechowym lub drobno posiekanymi orzechami.
christo.monte