Mazurek - kremowa pisanka.doc

(156 KB) Pobierz
Mazurek - kremowa pisanka

Mazurek - kremowa pisanka

 

Składniki:
Paczka wafli
szklanka mleka
szklanka cukru
kostka masła
5 paczek herbatników
10 dag wiórków kokosowych

Na krem:
kostka masła
2 żółtka
4 łyżki cukru
cukier waniliowy
łyżka alkoholu
barwnik spożywczy lub naturalny
krokant orzechowy

                     



Sposób przygotowania:

1. Mleko zagotować z cukrem i masłem. Herbatniki drobno pokruszyć, wsypać je do ostudzonego mleka, dodać wiórki kokosowe. Wymieszać. Masą przekładać wafle (ostatnią warstwą ma być wafel).

2. Przykryć papierem, obciążyć, odstawić na noc. Gdy całość sie zwiąże, nożem wykroić owal zbliżony do kształtu jajka.

3. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Ucierając, dodać masło i alkohol. Kremem pokryć wierzch i boki mazurka.

4. Pozostały krem połączyć z barwnikiem spożywczym, szprycą wyciskać na cieście dekoracyjne wzory. Boki obsypać gotowym krokantem orzechowym lub drobno posiekanymi orzechami.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin