Jajka panierowane.doc

(25 KB) Pobierz

 

 





8 jaj ugotowanych na twardo
1 jajo surowe
100 g majonezu
100 g chudego jogurtu
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka ostrzej musztardy
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
Biały pieprz
4 łyżki posiekanych przypraw: koperek, pietruszka, szczypiorek, rzeżucha
2 łyżki mąki
3 łyżki bułki tartej
olej do smażenia

Ugotowane i ostudzone jajka obrać.
Z jogurtu wymieszanego z cukrem, musztardą i sokiem z cytryny przyrządzić majonez. Doprawić do smaku i dodać do niego posiekane zioła.
Surowe jajko roztrzepać z solą. Ugotowane i obrane jajka panierować w mące, surowym jajku i bułce tartej. Jajka chwilę schłodzić, aby panierka dobrze przylgnęła.
Do rondla wlać 6-centrymetrową warstwę oleju i rozgrzać. Jajka ostrożnie włożyć do rozgrzanego oleju i usmażyć na złoty kolor. Usmażone jajka wyjąć łyżką cedzakową i osączyć na pergaminie.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin