2 litry mleka,2 szklanki śmietany 22%,25 dag masła,2 łyżki rodzynek,1 szklanka cukru pudru (czubata),6-8 jajek,1 aromat waniliowy,5 dag czekolady deserowej,25 dag bakalii (np. rodzynek, migdałów,daktyli, orzechów włoskich, suszonych moreli),
Mleko zagotować. Śmietanę zmiksować z jajkami, wlać do wrzącego mleka, zamieszać i gotować na małym ogniu aż twaróg oddzieli się od serwatki (około 5 minut). Wylać na sito wyłożone sterylną gazą i zostawić na kilka godzin do obcieknięcia.Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem i aromatem waniliowym. W czasie ucierania dodawać po łyżce twarogu. Wsypać rozdrobnione bakalie i wymieszać.Podzielić masę na dwie części. Czekoladę skruszyć, włożyć do garnka i rozpuścić na parze, ostudzić. Letnią czekoladę dodać do połowy masy i wymieszać.Do formy wyłożonej gazą (może to być ceramiczna, nowa doniczka) wkładać na przemian po dwie łyżki jasnego i ciemnego kremu. Całość przykryć gazą i obciążyć np. talerzykiem ze słoikiem z wodą. Wstawić do lodówki na co najmniej dwanaście godzin. Tuż przed podaniem wyjąć paschę z formy, polać roztopioną czekoladą
christo.monte