Pascha łaciata.doc

(26 KB) Pobierz

 



2 litry mleka,
2 szklanki śmietany 22%,
25 dag masła,
2 łyżki rodzynek,
1 szklanka cukru pudru (czubata),
6-8 jajek,
1 aromat waniliowy,
5 dag czekolady deserowej,
25 dag bakalii (np. rodzynek, migdałów,
daktyli, orzechów włoskich, suszonych moreli),

Mleko zagotować. Śmietanę zmiksować z jajkami, wlać do wrzącego mleka, zamieszać i gotować na małym ogniu aż twaróg oddzieli się od serwatki (około 5 minut). Wylać na sito wyłożone sterylną gazą i zostawić na kilka godzin do obcieknięcia.
Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem i aromatem waniliowym. W czasie ucierania dodawać po łyżce twarogu. Wsypać rozdrobnione bakalie i wymieszać.
Podzielić masę na dwie części. Czekoladę skruszyć, włożyć do garnka i rozpuścić na parze, ostudzić. Letnią czekoladę dodać do połowy masy i wymieszać.
Do formy wyłożonej gazą (może to być ceramiczna, nowa doniczka) wkładać na przemian po dwie łyżki jasnego i ciemnego kremu. Całość przykryć gazą i obciążyć np. talerzykiem ze słoikiem z wodą. Wstawić do lodówki na co najmniej dwanaście godzin. Tuż przed podaniem wyjąć paschę z formy, polać roztopioną czekoladą

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin