Jajka na 14 sposobów.doc

(92 KB) Pobierz

Jajka na 14 sposobów

JAJKA DIABELSKIE 

http://gotowanie.onet.pl/0

Trudność: bardzo łatwe
http://gotowanie.onet.pl/0
http://gotowanie.onet.pl/0 

Składniki na 4 porcje


http://gotowanie.onet.pl/0 

http://gotowanie.onet.pl/0

6 jajek

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

łyżka majonezu lub śmietanki kremowej

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

półtorej łyżeczki octu winnego

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

duża szczypta czarnego pieprzu

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

łyżeczka musztardy

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

pół łyżeczki sosu Worcestershire

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

sól do smaku.

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

Etapy przygotowania


http://gotowanie.onet.pl/0 

1.

http://gotowanie.onet.pl/0

Jajka należy ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać i przekroić wzdłuż na połówki. Delikatnie wyjąć żółtka, przetrzeć je przez sito lub rozgnieść widelcem i wymieszać na jednolitą masę

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

2.

http://gotowanie.onet.pl/0

Nadzienie nakładać do białek w miejsca po żółtkach. Można użyć szprycy do dekorowania tortów lub torebki foliowej ze ściętym rogiem

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

3.

http://gotowanie.onet.pl/0

Gotowe jajka przystroić natką pietruszki, oliwkami, papryką, małymi kawałkami marynat itp. Podawać na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty lub jarmużu.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

4.

http://gotowanie.onet.pl/0

NADZIEWANE KAWIOREM - INNY SPOSÓB 6 jajek ugotować na twardo, przeciąć wzdłuż na połowy i wyjąć żółtka. Do otworu w każdym białku włożyć na dno odrobinę utartej cebuli, na nią nałożyć łyżeczkę kawioru i skropić kawior kilkoma kroplami cytryny. Pokryć białka przetartymi przez sito żółtkami i udekorować gałązkami natki pietruszki.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

5.

http://gotowanie.onet.pl/0

NADZIEWANE SARDYNKAMI 6 jajek; 3 sardynki z puszki (obrane ze skóry i ości i roztarte widelcem); 1/3 małego słoika majonezu; pół łyżeczki soku z cytryny; sól i czarny pieprz do smaku

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

6.

http://gotowanie.onet.pl/0

JAJKA NADZIEWANE PIECZARKAMI 6 jajek; 3-4 kapelusze pieczarek, posiekane i usmażone na łyżce masła wraz z jedną małą, posiekaną cebulą; łyżka natki pietruszki; sól i czarny pieprz do smaku.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

7.

http://gotowanie.onet.pl/0

JAJKA NADZIEWANE WĄTRÓBKAMI DROBIOWYMI 6 jajek; 2 usmażone i zmielone wątróbki drobiowe wraz z masłem, na którym się smażyły; łyżka utartej cebuli; łyżka posiekanej natki pietruszki; sól i czarny pieprz do smaku.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

8.

http://gotowanie.onet.pl/0

JAJKA NADZIEWANE BEKONEM 6 jajek; 3 plastry smażonego bekonu (zemleć); 2 łyżki natki pietruszki; pół łyżeczki musztardy; 1/3 małego słoika majonezu; sól i czarny pieprz do smaku.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

9.

http://gotowanie.onet.pl/0

NADZIEWANE SELERAMI 6 jajek; 2-3 drobno posiekane łodygi selera naciowego; 1/3 małego słoika majonezu; sól i czarny pieprz do smaku.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

10.

http://gotowanie.onet.pl/0

NADZIEWANE SZYNKĄ 6 jajek; 6 łyżek drobno posiekanej chudej szynki; łyżeczka musztardy; 1/3 słoika majonezu; sól i czarny pieprz do smaku.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

11.

http://gotowanie.onet.pl/0

NADZIEWANE KRABAMI 6 jajek; pół puszki mięsa z krabów; pół łodygi selera naciowego (drobno posiekać); łyżka posiekanej zielonej papryki; pół łyżeczki musztardy; 1/3 małego słoika majonezu.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

12.

http://gotowanie.onet.pl/0

NADZIEWANE SEREM 6 jajek; 2 łyżki miękkiego masła; 5 dag drobno startego szwajcarskiego sera; sól i czarny pieprz do smaku.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

13.

http://gotowanie.onet.pl/0

NADZIEWANE KAWIOREM 6 jajek; 3 łyżki majonezu; 6 dag kawioru; szczypta soli i duża szczypta czarnego pieprzu. Uwaga! Odrobinę kawioru pozostawić do dekoracji

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

14.

http://gotowanie.onet.pl/0

JAJKA NADZIEWANE PASTĄ ANCHOIS 6 jajek; 2 łyżki pasty anchois; łyżka drobno posiekanego szczypiorku; łyżeczka soku z cytryny.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

15.

http://gotowanie.onet.pl/0

JAJKA DIABELSKIE AROMATYCZNE jak do "jajek diabelskich" oraz łyżka utartej cebuli; jedna roztarta sardynka lub filet anchois; łyżka startego drobno, ostrego żółtego sera. Nałożyć pełno na białka, oprószyć szczypiorkiem i ubrać oliwkami i marynatami.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

16.

http://gotowanie.onet.pl/0

JAJKA DIABELSKIE Z KAWIOREM jak do "jajek diabelskich"; po nadzianiu jajka zanurzyć w ziarenkach kawioru (tak żeby ziarenka przylgnęły do pasty) i skropić każde jajko kilkoma kroplami cytryny

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin