CHŁODNIK LITEWSKI Z CIELĘCINĄ
Składniki na 4 porcje:
4 szklanki zsiadłego mleka
1 pęczek botwinki
pół pęczka rzodkiewek
1 ogórek sałatkowy
10 dag pieczonej cielęciny
po kilka gałązek koperku i źdźbeł szczypiorku
sok wyciśnięty z cytryny
sól
pieprz
cukier
kwas burakowy do smaku
Botwinkę oczyść, opłucz, pokrój na kawałeczki. Przełóż do garnka, zalej wrzącą, lekko zakwaszoną sokiem z cytryny wodą. Poczekaj, aż całość zawrze, następnie zmniejsz płomień i gotuj do miękkości. W tym czasie rzodkiewki oczyść, opłucz i osusz. Pokrój je na cienkie cząstki lub w plasterki. Ogórek umyj, osusz, obierz ze skórki. Przekrój wzdłuż na pół, łyżeczką usuń środki z pestkami, miąższ pokrój w słupki. Ugotowaną botwinkę osącz na sitku. Wystudź. Zsiadłe mleko wymieszaj ze śmietaną. Dodaj zupełnie zimną botwinkę, rozdrobnione rzodkiewki i ogórek. Chłodnik przypraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i kwasem burakowym. Wstaw do lodówki na około godzinę. W tym czasie opłucz i osusz koperek oraz szczypiorek. Zioła grubo posiekaj. Cielęcinę pokrój w plasterki. Gotową zupę rozlej do kokilek. Do każdej porcji włóż kilka plasterków mięsa. Posyp ziołami.
tatanka.com