JARSKIE SAKIEWKI.doc

(26 KB) Pobierz
JARSKIE SAKIEWKI

JARSKIE SAKIEWKI

 

 

Składniki na 4 porcje:

 

1 mała główka włoskiej kapusty

1 cebula

15 dag owczego sera

1/2 strąka czerwonej papryki

2 żółtka

2 szklanki bulionu warzywnego

40 ml białego wina

2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka cukru

sól

biały pieprz

2 łyżki masła

 

              Kapustę oczyść, opłucz, wytnij głąb. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Do wrzątku włóż główkę kapusty, gotuj około 5 minut. Wyjmij kapustę, zdejmij 12 zewnętrznych dużych liści, przestudź polewając zimną wodą, starannie osącz na sitku. Przygotuj nadzienie: cebulę obierz, grubo posiekaj. Ser pokrusz. Paprykę oczyść z pestek, opłucz, pokrój w małą kostkę. Przygotowane składniki przełóż do miseczki, wymieszaj z żółtkami. Nadzienie przypraw do smaku solą i pieprzem. Na każdym liściu kapusty połóż porcję nadzienia, brzegi złóż formując sakiewki, zwiąż bawełnianą nicią (sakiewki będą wyglądały efektowniej, jeżeli do związania użyjesz zielonych części dymki. Uprzednio należy je włożyć na 2 minuty do wrzątku, a następnie wystudzić polewając zimną wodą). W szerokim rondlu zagotuj bulion z winem, włóż sakiewki, gotuj 15-20 minut. Wyjmuj łyżką cedzakową. Wywar wymieszaj z koncentratem pomidorowym i masłem. Przypraw solą, pieprzem i cukrem. Sakiewki podawaj z sosem pomidorowym.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin