JARSKIE SAKIEWKI
Składniki na 4 porcje:
1 mała główka włoskiej kapusty
1 cebula
15 dag owczego sera
1/2 strąka czerwonej papryki
2 żółtka
2 szklanki bulionu warzywnego
40 ml białego wina
2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru
sól
biały pieprz
2 łyżki masła
Kapustę oczyść, opłucz, wytnij głąb. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Do wrzątku włóż główkę kapusty, gotuj około 5 minut. Wyjmij kapustę, zdejmij 12 zewnętrznych dużych liści, przestudź polewając zimną wodą, starannie osącz na sitku. Przygotuj nadzienie: cebulę obierz, grubo posiekaj. Ser pokrusz. Paprykę oczyść z pestek, opłucz, pokrój w małą kostkę. Przygotowane składniki przełóż do miseczki, wymieszaj z żółtkami. Nadzienie przypraw do smaku solą i pieprzem. Na każdym liściu kapusty połóż porcję nadzienia, brzegi złóż formując sakiewki, zwiąż bawełnianą nicią (sakiewki będą wyglądały efektowniej, jeżeli do związania użyjesz zielonych części dymki. Uprzednio należy je włożyć na 2 minuty do wrzątku, a następnie wystudzić polewając zimną wodą). W szerokim rondlu zagotuj bulion z winem, włóż sakiewki, gotuj 15-20 minut. Wyjmuj łyżką cedzakową. Wywar wymieszaj z koncentratem pomidorowym i masłem. Przypraw solą, pieprzem i cukrem. Sakiewki podawaj z sosem pomidorowym.
tatanka.com