BAKŁAŻAN SMAŻONY NA OSTRO.doc

(24 KB) Pobierz
BAKŁAŻAN SMAŻONY NA OSTRO

BAKŁAŻAN SMAŻONY NA OSTRO

2 bakłażany

200 ml jogurtu naturalnego

2 suszone papryczki chili

1 łyżeczka nasion kminku

4 łyżki oleju

sól

Bakłażany pokroić na cienkie plasterki i posolić. Kłaść na rozgrzany olej i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Zdjąć z patelni, osączyć z tłuszczu i układać w naczyniu. Na pozostały tłuszcz wrzucić kminek oraz pokruszoną papryczkę chili i smażyć na małym ogniu. Dolać jogurt do przypraw, wymieszać i wylać na plastry bakłażana. Podawać z ryżem.

DOBRA RADA:

Papryczki chili zawierają m.in. kapsycynę - alkaloid zapobiegający mutacji komórek powodujących raka.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin