ZRAZY WOŁOWE
0,5 kg wołowiny bez kości
2 łyżki Vegety
pieprz, sól do smaku
3 łyżki musztardy stołowej łagodnej
1 duża cebula
2 ogórki kiszone
15 dag boczku wędzonego
3 łyżki mąki pszennej
5 łyżek stołowych oliwy
2 szklanki bulionu z kostki
1 szklanka gęstej śmietany
Wołowinę pokroić na 7 plastrów, Ogórki, cebulę, boczek pokroić w cienkie paski. Wołowinę dokładnie potłuc tłuczkiem z obu stron. Posypać Vegetą i posmarować musztardą. Na każdy plaster wołowiny ułożyć ogórek boczek i cebulę. Zwinąć w rulonik, obtoczyć w mące. Kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć z wszystkich stron na złoty kolor (10 minut). Wlać szklankę bulionu i dusić na wolnym ogniu około l godziny. W czasie duszenia systematyczne dolewać pozostały bulion. Na koniec można dodać szklankę kwaśnej śmietany i łyżkę Vegety. Podawać z gotowaną kaszą gryczaną.
tatanka.com