ZRAZY WOLOWE.doc

(25 KB) Pobierz
ZRAZY WOLOWE

ZRAZY WOŁOWE

0,5 kg wołowiny bez kości

2 łyżki Vegety

pieprz, sól do smaku

3 łyżki musztardy stołowej łagodnej

1 duża cebula

2 ogórki kiszone

15 dag boczku wędzonego

3 łyżki mąki pszennej

5 łyżek stołowych oliwy

2 szklanki bulionu z kostki

1 szklanka gęstej śmietany

Wołowinę pokroić na 7 plastrów, Ogórki, cebulę, boczek pokroić w cienkie paski. Wołowinę dokładnie potłuc tłuczkiem z obu stron. Posypać Vegetą i posmarować musztardą. Na każdy plaster wołowiny ułożyć ogórek boczek i cebulę. Zwinąć w rulonik, obtoczyć w mące. Kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć z wszystkich stron na złoty kolor (10 minut). Wlać szklankę bulionu i dusić na wolnym ogniu około l godziny. W czasie duszenia systematyczne dolewać pozostały bulion. Na koniec można dodać szklankę kwaśnej śmietany i łyżkę Vegety. Podawać z gotowaną kaszą gryczaną.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin