KURCZAK Z OWOCAMI WE WŁASNYM SOSIE
Składniki na 4 porcje:
1 sprawiony kurczak
3 łyżki oleju
2 jabłka
2 brzoskwinie
4 morele
12 wiśni
1 łyżka cukru
sól
1 łyżka mieszanki ziołowej do mięs z grilla
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka winiaku
100 ml białego wina
Tuszkę kurczaka opłucz pod bieżącą wodą. Dobrze osusz papierowym ręcznikiem, po czym dokładnie natrzyj solą w środku i na zewnątrz. Posyp mieszanką ziołową do mięs z grilla. Odłóż na 15 minut, po czym podziel kurczaka na porcje. Na patelni rozgrzej olej. Włóż porcje kurczaka, zrumień ze wszystkich stron na dużym ogniu. Następnie podlej odrobiną wody, zmniejsz płomień i duś pod przykryciem około 30 minut. W tym czasie umyj i osusz owoce. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki. Usuń środki z pestkami, miąższ pokrój na grube cząstki. Wiśnie wydryluj. Morele i brzoskwinie podziel na połówki, wyjmij pestki (poza sezonem użyj owoców mrożonych, z puszki lub kompotu). Do mocno rozgrzanej brytfanny wsyp cukier, mieszając stop na jasny karmel. Dolej 3 łyżki wody oraz sok wyciśnięty z cytryny. Całość doprowadź do wrzenia. Dołóż pokrojone na kawałki jabłka, wiśnie, morele i brzoskwinie. Dolej winiak i wino. Stale mieszając gotuj około 5 minut na dużym ogniu. Do brytfanny włóż porcje kurczaka. Przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz jeszcze około 15-20 minut, aż mięso stanie się miękkie. Porcje kurczaka przełóż na ogrzane talerze. Obłóż owocami. Sos z pieczenia przecedź, przelej do sosjerki. Postaw obok. Gotowe danie podawaj z ugotowanym na sypko ryżem basmati.
tatanka.com