Jagodzianki
Składniki: (na ok. 16 bułek) - 500g mąki pszennej (dałam tortową) - 50g świeżych drożdży (1,5 łyżeczki drożdzy suszonych lub instant) - szczypta soli - 1 szkl. mleka - 2 jajka - 50g masla - 100g cukru - 2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwa waniliaNadzienie: - 300g jagod - 3 łyżki cukru - 1 łyżka mąki ziemniaczanejDo posmarowania: - 1 jajko roztrzepane i wymieszane z odrobina mlekaZ drożdży, połowy szklanki cieplego mleka, 1 łyżki cukru i 1 lyżki mąki przygotowujemy zaczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż do podwojenia objętości.Reszte mąki przesiać do miski, ogrzać i wlać wyrośnięty zaczyn. Dodać jajka, cukier, ciepłe mleko i szczyptę soli.Wyrobić ciasto, uderzając je pięścią minimum 100 razy. Gdy ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski dodać stopione i ostudzone masło i ponownie wyrobić.Wyrobione ciasto przykryc folia i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto ma podwoić objętość).W tym czasie płuczemy jagody, odsaczamy nadmiar wody i zasypujemy je cukrem orazmąką ziemniaczana.Wyrośniete ciasto należy odgazowac i podzielic na 16 kawałków. Kazdy kawalek rozplaszczamy na dłoni, nakładamy czubatą łyżkę jagod i zlepiamy, formujac bułeczki.Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na 45 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 st.C.Wyrośnięte bułki smarujemy jajkiem z mlekiem i wstawiamy do nagrzanego pieca.Pieczemy ok. 30 minut, aż ładnie zbrazowieją.Studzić na kratce.Ja dodatkowo obsypałam swoje jagodzianki kruszonką, takie smakuja nam jeszcze bardziej:)
Kruszonka: - 4 łyżki mąki
- 2 łyżki masła lub margaryny ( płynnej i ostudzonej)
- 2 łyżki cukru pudru może być cukier kryształ
Składniki na kruszonkę wsypać do miseczki i wolno wymieszać , przesypując mąką.
imzi