Odcinek 4 Premiera 4 listopada 2010 Placki Czy zrobienie dietetycznych i jednocześnie smacznych placków jest w ogóle możliwe? Dla naszych prowadzących wszystko jest możliwe. Sprawdźcie jakie nowe rewolucyjne przepisy przygotowały tym razem. Agata pokaże wam na jakim oleju najlepiej jest smażyć placki, a Olga zdradzi kilka ciekawostek na temat niedocenianego, choć popularnego u nas ziemniaka. Zaczynamy od tradycyjnych i lubianych placków ziemniaczanych. Okazuje się, że przeciętnie każdy z nas zjada 120 kg ziemniaków rocznie. To ilość nie do przecenienia, szczególnie, że w ziemniaku jest mało kalorii, a co ważniejsze jest on szeroko dostępnym warzywem w Polsce. Na czym będzie polegała rewolucja? Proponujemy placki ziemniaczane bez mąki, a przede wszystkim bez smażenia. Druga propozycja to przepis idealny, żeby przemycić w plackach warzywa, a co za tym idzie witaminy. Placki z cukinii i szpinaku również nie będą zawierać mąki. Sprawdźcie zatem jaki zdrowy składnik należy dodać, żeby nasze placki były zwarte i nie rozpadały się. Możemy je serwować jako oddzielnie danie lub potraktować jako dodatek do mięsa. Ostatnia propozycja zachwyci wasze dzieci i nie tylko. Placki z gruszki na słodko i dodatkiem cynamonu. Żeby nie zrobić z nich kalorycznych racuchów, dodamy pszenną mąkę pełnoziarnistą i świetny waniliowy dodatek. Palce lizać! Ile tak naprawdę jest żelaza w szpinaku, czy ziemniak wyciąga nadmiar soli z naszego organizmu, a także jak sprawić, żeby gruszka nie ciemniała. Tego wszystkiego dowiecie się z kolejnego odcinka Rewolucji na Talerzu. Zapraszamy! Z praktycznych porad dowiecie się również wszystkiego o ziemniaku, jak go przechowywać, jak gotować . Agata pokaże wam dodatkowo jak przechowywać świeży szpinak. PIECZONE PLACKI ZIEMNIACZANE Na placki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 1 ząbek czosnku garść liści świeżego majeranku 1 małe jajko sól, pieprz olej rzepakowy do wysmarowania blachy Na sos: 1 jogurt niskotłuszczowy 1 łyżeczka chrzanu sól i pieprz Ziemniaki zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do ziemniaków i cebuli dodać jajko, wyciśnięty czosnek i przyprawy, dobrze wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem rzepakowym. Na posmarowany papier nakładamy łyżką zgrabne placki ziemniaczane, smarujemy je olejem rzepakowym. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut. Przygotować sos. Jogurt wymieszać z chrzanem, solą i pieprzem. Upieczone placki ziemniaczane podawać z sosem chrzanowym. Tradycyjna porcja placków ma 612 kcal, nasza wersja ma 270 kcal. PLACKI Z CUKINII I SZPINAKU Na placki: 2 cukinie garść liści szpinaku 50g sera feta 1 ząbek czosnku garść świeżych liści mięty 3 łyżki mielonych orzechów laskowych 1 małe jajko sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia Na salsę: 1 pomidor 1 łyżeczka oliwy ½ łyżeczki octu balsamicznego kilka listków mięty Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić aż puszczą sok. Szpinak drobno posiekać, fetę drobno pokruszyć. Czosnek i liście mięty przesiekać. Cukinię bardzo dobrze odcisnąć, inaczej placki będą się rozpadały. Wszystkie składniki połączyć, dodać jajko, orzechy, przyprawić. Formować małe kotleciki i smażyć na rozgrzanej patelni lekko natłuszczonej olejem rzepakowym. Ostrożnie przekładać placuszki na patelni, tak żeby zachować ich okrągły kształt. Przygotować salsę. Pomidora bez pestek pokroić w drobną kostkę. Posiekać liście mięty i wymieszać z pomidorem. Doprawić oliwą, octem, solą i pieprzem. Gotowe placuszki podawać z salsą. Tradycyjna porcja placków ma 612 kcal, nasza wersja 250 kcal. PLACUSZKI Z GRUSZKI Z TWAROŻKIEM Na placki: 2 twarde gruszki 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 małe jajko 1łyżka soku z cytryny szczypta cynamonu sól olej rzepakowy do smażenia Na twarożek: 250g twarożka homogenizowanego 0 % tłuszczu 1 laska wanilii 1 łyżeczka miodu Gruszki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gruszki powinny być twarde. Jeżeli będą zbyt soczyste, ciasto będzie zbyt rzadkie i placki będą się rozpadać. Dodać mąkę, jajko, cynamon, sok z cytryny i szczyptę soli. Dobrze wymieszać. Uformować małe placuszki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i smażyć placuszki aż nabiorą złocistego koloru. Podawać z serkiem wymieszanym z miąższem wanilii i łyżeczką miodu. Tradycyjna wersja placków na słodko ma 550 kcal, nasza wersja 400 kcal.
daga.wsb