Odcinek 4 - Placki.doc

(178 KB) Pobierz

Odcinek 4
Premiera 4 listopada 2010
Placki
Czy zrobienie dietetycznych i jednocześnie smacznych placków jest w ogóle możliwe? Dla naszych prowadzących wszystko jest możliwe. Sprawdźcie jakie nowe rewolucyjne przepisy przygotowały tym razem. Agata pokaże wam na jakim oleju najlepiej jest smażyć placki, a Olga zdradzi kilka ciekawostek na temat niedocenianego, choć popularnego u nas ziemniaka.
Zaczynamy od tradycyjnych i lubianych placków ziemniaczanych. Okazuje się, że przeciętnie każdy z nas  zjada 120 kg ziemniaków rocznie. To ilość nie do przecenienia, szczególnie, że w ziemniaku jest mało kalorii, a co ważniejsze jest on szeroko dostępnym warzywem w Polsce. Na czym będzie polegała rewolucja? Proponujemy placki ziemniaczane bez mąki, a przede wszystkim bez smażenia.
Druga propozycja to przepis idealny, żeby przemycić w plackach warzywa, a co za tym idzie witaminy. Placki z cukinii i szpinaku również nie będą zawierać mąki. Sprawdźcie zatem jaki zdrowy składnik należy dodać, żeby nasze placki były zwarte i nie rozpadały się.  Możemy je serwować jako oddzielnie danie lub potraktować jako dodatek do mięsa.
Ostatnia propozycja zachwyci wasze dzieci i nie tylko. Placki z gruszki na słodko i dodatkiem cynamonu. Żeby nie zrobić z nich kalorycznych racuchów, dodamy pszenną mąkę pełnoziarnistą i świetny waniliowy dodatek. Palce lizać!
Ile tak naprawdę jest żelaza w szpinaku, czy ziemniak wyciąga nadmiar soli z naszego organizmu, a także jak sprawić, żeby gruszka nie ciemniała. Tego wszystkiego dowiecie się z kolejnego odcinka Rewolucji na Talerzu. Zapraszamy!
Z praktycznych porad dowiecie się również wszystkiego o ziemniaku, jak go przechowywać,  jak gotować . Agata pokaże wam dodatkowo jak przechowywać świeży szpinak.

PIECZONE PLACKI  ZIEMNIACZANE
http://slimak.onet.pl/_m/TVN/tvnstyle/gotuj/placki%20pieczone.jpg

Na placki:
1 kg ziemniaków
1 cebula
1 ząbek czosnku
garść liści świeżego majeranku
1 małe jajko
sól, pieprz
olej rzepakowy do wysmarowania blachy

Na sos:
1 jogurt  niskotłuszczowy
1 łyżeczka chrzanu
sól i pieprz

Ziemniaki zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do ziemniaków i cebuli dodać jajko, wyciśnięty czosnek i przyprawy, dobrze wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem rzepakowym. Na posmarowany papier nakładamy łyżką zgrabne placki ziemniaczane, smarujemy je olejem rzepakowym. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut. Przygotować sos.  Jogurt wymieszać z chrzanem, solą i pieprzem. Upieczone placki ziemniaczane podawać z sosem chrzanowym.
Tradycyjna porcja placków ma 612 kcal, nasza wersja ma 270 kcal.

PLACKI Z CUKINII I SZPINAKU
http://slimak.onet.pl/_m/TVN/tvnstyle/gotuj/placki%20z%20cukinii.jpg

Na placki:
2 cukinie
garść  liści szpinaku
50g sera feta
1  ząbek czosnku
garść świeżych liści mięty
3 łyżki mielonych orzechów laskowych
1 małe jajko
sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia

Na salsę:
1 pomidor
1 łyżeczka  oliwy
½ łyżeczki octu balsamicznego
kilka listków mięty

Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić aż puszczą sok. Szpinak drobno posiekać, fetę drobno pokruszyć. Czosnek i liście mięty przesiekać. Cukinię bardzo dobrze odcisnąć, inaczej placki będą się rozpadały. Wszystkie składniki połączyć, dodać jajko, orzechy, przyprawić. Formować  małe kotleciki i smażyć na rozgrzanej patelni lekko natłuszczonej olejem rzepakowym. Ostrożnie przekładać placuszki na patelni, tak żeby zachować  ich okrągły kształt.
Przygotować salsę. Pomidora bez pestek pokroić w drobną kostkę. Posiekać liście mięty i wymieszać z pomidorem. Doprawić oliwą, octem, solą i pieprzem.
Gotowe placuszki podawać   z salsą.
Tradycyjna porcja placków ma 612 kcal, nasza wersja 250 kcal.

PLACUSZKI Z GRUSZKI Z TWAROŻKIEM
http://slimak.onet.pl/_m/TVN/tvnstyle/gotuj/placki%20na%20slodko.jpg

Na placki:
2 twarde gruszki
3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 małe jajko
1łyżka soku z cytryny
szczypta cynamonu
sól
olej rzepakowy do smażenia

Na twarożek:
250g  twarożka homogenizowanego 0 % tłuszczu
1 laska wanilii
1 łyżeczka miodu

Gruszki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gruszki powinny być twarde. Jeżeli będą zbyt soczyste, ciasto będzie zbyt rzadkie i placki będą się rozpadać.  Dodać mąkę, jajko, cynamon, sok z cytryny i szczyptę soli.
Dobrze wymieszać. Uformować małe  placuszki.  Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i smażyć placuszki aż nabiorą złocistego koloru. Podawać z serkiem wymieszanym z miąższem wanilii i łyżeczką miodu.  
Tradycyjna wersja placków na słodko ma 550 kcal, nasza wersja 400 kcal.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin