KIEŁKI KOŃCZYNY.docx

(11 KB) Pobierz


KIEŁKI KOŃCZYNY 


Kiełki koniczyny

Kiełki koniczyny czerwonej (Trifolium pratense) są doskonałym źródłem izoflawonów, które mogą być pomocne w zapobieganiu chorobom takim jak osteoporoza, rak, miażdżyca oraz w zwalczaniu symptomów menopauzy. Genisteina, substancja należąca do grupy izoflawonoidów, hamuje rozwój komórek nowotworowych. Są źródłem wysoko przyswajalnego wapnia i magnezu, ich spożywanie działa wzmacniająco na system nerwowy i stabilizuje żołądek. 

W medycynie naturalnej okłady z koniczyny stosuje się przy problemach skórnych takich jak egzema czy łuszczyca, a także w celu przyspieszenia gojenia się ran. Kiełki koniczyny posiadają właściwości odtruwające i wykrztuśne, dzięki czemu łagodzą symptomy takich chorób jak zapalenie oskrzeli czy astma. 

Wskazówki dotyczące hodowli Czas namaczania nasion:4-6 h
Czas kiełkowania:5-7 dni
Zalecana metoda hodowli:kiełkownica, słoik,
Jak jeść:surowe
Wartości odżywcze kiełków : Witaminy A, B1, B5, B6, C, E, K 

Składniki mineralne : Wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, sód, miedź, mangan, selen 

Inne : Fitoestrogeny, antyoksydanty, saponiny, glikozydy, flawonoidy, chlorofil, aminokwasy, błonnik, karoten, białko (35%) 
 


Zgłoś jeśli naruszono regulamin