Kulki z jogurtowego sera.doc

(20 KB) Pobierz
Kulki z jogurtowego sera

Kulki z jogurtowego sera

Składniki:

·         2 l. naturalnego jogurtu

·         sok i skórka starta z cytryny

·         ¾ l. oliwy lub oleju

·         suszone zioła( mięta, tymianek, melisa)

·         szczypta soli

Wykonanie:

Jogurt mieszamy z łyżką ziół, 5 łyżkami oliwy, solą, sokiem i skórką z cytryny. Miskę wykładamy podwójnie złożoną gazą i wlewamy jogurt z przyprawami. Gazę zawiązujemy. Gazę zawieszamy nad miską do odcieknięcia na 12 godz. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godz. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą obtaczamy w ziołach. Kulki układamy w słoiku, zalewamy oliwą i zamykamy wieczko. Kulki są najsmaczniejsze, jeśli 2-3 dni poleżą w oliwie. Można je przechowywać ok. 2 tygodnie. Podajemy z wędlinami i mięsem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin