Sosy, majonezy
Z reguły sosy i majonezy zawierają ocet spirytusowy, konserwanty, barwniki i inne obce dla organizmu substancje, zanieczyszczające krew. W związku z tym podaję przepisy do
samodzielnego wykonania.
1. Olej cytrynowy.
Do 250 g oleju roślinnego dodawać powoli sok z l - 2 cytryn.
Bardzo dokładnie wymieszać.
2. Majonez orzechowy (najlepiej przygotować tuż przed spożyciem).
2 łyżki mielonych orzechów zmieszać z l łyżeczką od herbaty oleju roślinnego. Po powstaniu gęstej papki ubijać ją z 3-4 łyżkami oleju roślinnego, dodając sok z l cytryny.
3. Sos śmietankowy.
Wymieszać sok z 1/2 cytryny z 3 łyżkami śmietany. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku, ½ łyżeczki drobno posiekanego szczypiorku lub utartej cebuli, l łyżkę oleju roślinnego.
Wszystko wymieszać.
4. Sos pomidorowy.
Do 6 części oleju roślinnego dodać l część soku z cytryny.
Połączyć z sokiem z pomidorów, do smaku dodać tarty seler.
5. Majonez witaminowy "Tęcza".
Ubijać 2 żółtka, dodając powoli 3 stołowe łyżki oleju roślinnego. Wymieszać z l łyżką utartego selera lub łyżeczką utartej cebuli. Do otrzymanej masy dodać sok z cytryny. Dokładnie ubijać do konsystencji majonezu. Majonez można zabarwić: na zielono - dodając sok ze szpinaku, na pomarańczowo - sok z marchwi, na różowo - sok z czerwonej porzeczki.
JA-JESTEM