Sosy, majonezy.rtf

(40 KB) Pobierz

Sosy, majonezy

 

Z reguły sosy i majonezy zawierają ocet spirytusowy, konserwanty, barwniki i inne obce dla organizmu substancje, zanieczyszczające krew. W związku z tym podaję przepisy do

samodzielnego wykonania.

 

1. Olej cytrynowy.

Do 250 g oleju roślinnego dodawać powoli sok z l - 2 cytryn.

Bardzo dokładnie wymieszać.

 

2. Majonez orzechowy (najlepiej przygotować tuż przed spożyciem).

2 łyżki mielonych orzechów zmieszać z l łyżeczką od herbaty oleju roślinnego. Po powstaniu gęstej papki ubijać ją z 3-4 łyżkami oleju roślinnego, dodając sok z l cytryny.

 

3. Sos śmietankowy.

Wymieszać sok z 1/2 cytryny z 3 łyżkami śmietany. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku, ½ łyżeczki drobno posiekanego szczypiorku lub utartej cebuli, l łyżkę oleju roślinnego.

Wszystko wymieszać.

 

4. Sos pomidorowy.

Do 6 części oleju roślinnego dodać l część soku z cytryny.

Połączyć z sokiem z pomidorów, do smaku dodać tarty seler.

 

5. Majonez witaminowy "Tęcza".

Ubijać 2 żółtka, dodając powoli 3 stołowe łyżki oleju roślinnego. Wymieszać z l łyżką utartego selera lub łyżeczką utartej cebuli. Do otrzymanej masy dodać sok z cytryny. Dokładnie ubijać do konsystencji majonezu. Majonez można zabarwić: na zielono - dodając sok ze szpinaku, na pomarańczowo - sok z marchwi, na różowo - sok z czerwonej porzeczki.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin