Kotlety cielęce.rtf

(7 KB) Pobierz
Kotlety cielêce

Kotlety cielęce

 

Składniki:

60 dag cielęciny bez kości

4 pomarańcze

łeczka musztardy

2 łki sosu sojowego

łka mąki

2 łki masła

cukier

sok z cytryny

l

pieprz mielony

 

Umyte i osuszone mięso pokrój na 4 równe plastry, potem lekko zbij trzonkiem noża. Każdy kotlet przetnij wzdł na pół (ale nie do końca) tak, by zrobić miejsce na nadzienie. Dokładnie umyte pomarańcze sparz i osusz. Z jednej pomarańczy zetnij samą żół skórkę i pokrój ją w cienkie paseczki. Potem rozpuść w małym rondelku cukier w łce wody, wrzuć skórkę, chwilę smaż. Z trzech pomarańczy wyciśnij sok, wlej do skórek i gotuj na małym ogniu 3-4 minut. Pozostałą pomarańczę obierz i pokrój w plasterki, usuń pestki.

 

Przygotowane kotlety skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem, nadziej plasterkami pomarańczy, zepnij wykałaczką. Następnie delikatnie obtocz w mące, usmaż z obu stron na stopionym maśle. Przełóż do rondla.

 

Sok z pomarańczy i skórkę wymieszaj z sosem sojowym, musztardą i pieprzem, zagotuj, polej kotlety, podgrzej. Sos podaj w sosjerce.

 

Danie świetnie smakuje z makaronem, kluskami francuskimi lub ryżem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin