Krokieciki cielęce.rtf

(6 KB) Pobierz
Krokieciki cielêce

Krokieciki cielęce

 

Składniki na 4 porcje:

cielęcina i wątróbka z wywaru

duża cebula

po łce masła i mąki

sok i skórka otarta z połowy cytryny

2 żółtka

pieprz

bułka tarta lub posiekane orzechy do panierowania

uszcz do smażenia

 

Drobno posiekaną cebulę zeszklij na maśle, posyp mą i dokładnie wymieszaj, a następnie zdejmij ją z ognia. Mięso i wątróbkę posiekaj, połącz z sokiem i skórką z cytryny, pieprzem, cebulą i żółtkami. Wyrób masę, doprawiając ją do smaku solą.

 

Uformuj niewielkie kuleczki, obtocz w bułce tartej lub orzechach i smaż na złoty kolor.

 

Podawaj z ryżem i surówkami lub jako gorą przekąskę - z piklami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin