Czosnek marynowany w winie.doc

(1 KB) Pobierz

Produkty:

 

- 20 dużych, zdrowych główek czosnku

- 4 szklanki białego wytrawnego wina

- 1/4 szklanki octu winnego

- 15 dag cukru

- 2 ostre papryczki chili

- 3 liście laurowe

- 3 gałązki świeżego estragonu

- 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu

- czubata łyżka soli

- oliwa

 

Wykonanie:

 

Zagotować wino z octem, cukrem, solą, estragonem, papryczkami, liśćmi laurowymi i pieprzem. Do wrzącej zaprawy wrzucić obrane ząbki czosnku. Po chwili zestawić z ognia, przykryć i odstawić na noc. Następnego dnia doprowadzić zaprawę z czosnkiem do wrzenia i gotować ok. 3 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić. Ząbki czosnku ułożyć w słoiczkach i zalać zalewą. Do każdego słoika wlać łyżkę oliwy.

Słoiczki szczelnie zamknąć i przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin