Ze szpinaku.pdf

(60 KB) Pobierz
94519028 UNPDF
Ze szpinaku
Składniki
Kilogram dorodnych liści szpinaku, 2 białka jaj ugotowanych na
twardo, 2 łyżki uprażonych na patelni pestek dyni, 3-4 ząbki
czosnku, łyżka posiekanych liści bazylii lub płaska łyżeczka
suszonych.
Sos: szklanka jogurtu naturalnego, łyżka musztardy, 2 żółtka jaj
ugotowanych na twardo, łyżeczka cukru, pieprz, sól
Sposób przyrządzania
Szpinak oczyścić, starannie opłukać, włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować 3-5
min. Liście osączyć, ostudzić i posiekać. Wymieszać z białkami jaj pokrojonymi w kostkę,
czosnkiem przeciśniętym przez praskę, pestkami dyni i bazylią. Do żółtek utartych z
cukrem i musztardą wlewać powoli jogurt i sok z cytryny, cały czas mieszając. Doprawić
sos do smaku cukrem, solą i pieprzem, wymieszać ze szpinakiem. Przed podaniem
schłodzić.
 
94519028.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin