Duszony indyk
czosnek 7 ząbków
pieprz czarny 3 łyżeczki
oregano 5 łyżeczek
sól 10 łyżeczek
ocet 1 łyżka
woda 2 łyżki
indyk 3-4 kg
śliwki suszone 12 szt
cebula 3 szt
liść laurowy 4 szt
oliwki zielone 12 szt
koperek 2 łyżki
wino białe wytrawne 1/2 szklanki
cukier 2 szklanki
1. Utrzeć czosnek, pieprz, oregano lub tymianek i sól, dodać ocet zmieszany z wodą.
2. Natrzeć przyprawami kawałki indyka, włożyć do głębokiego garnka, dodać suszone śliwki bez pestek, cebulę pokrojoną na kawałki, listki laurowe, oliwki, koperek i 1 łyżkę wody. Wymieszać, odstawić pod przykryciem w chłodne miejsce na 8 godz.
3. Wlać wodę tak, aby mięso było do połowy przykryte, zagotować, zmniejszyć płomień, dusić pod przykryciem przez 2 godz.
4. Wlać wino, dodać cukier, dusić przez godzinę.
5. Podawać z ziemniakami z wody i sałatką.
pracownia27