Duszony indyk.doc

(20 KB) Pobierz
Duszony indyk

Duszony indyk

 

czosnek 7 ząbków

pieprz czarny 3 łyżeczki

oregano 5 łyżeczek

sól 10 łyżeczek

ocet 1 łyżka

woda 2 łyżki

indyk 3-4 kg

śliwki suszone 12 szt

cebula 3 szt

liść laurowy 4 szt

oliwki zielone 12 szt

koperek 2 łyżki

wino białe wytrawne 1/2 szklanki

cukier 2 szklanki

 

 

1. Utrzeć czosnek, pieprz, oregano lub tymianek i sól, dodać ocet zmieszany z wodą.

2. Natrzeć przyprawami kawałki indyka, włożyć do głębokiego garnka, dodać suszone śliwki bez pestek, cebulę pokrojoną na kawałki, listki laurowe, oliwki, koperek i 1 łyżkę wody. Wymieszać, odstawić pod przykryciem w chłodne miejsce na 8 godz.

3. Wlać wodę tak, aby mięso było do połowy przykryte, zagotować, zmniejszyć płomień, dusić pod przykryciem przez 2 godz.

4. Wlać wino, dodać cukier, dusić przez godzinę.

5. Podawać z ziemniakami z wody i sałatką.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin