Sałatka francuska.pdf

(27 KB) Pobierz
36429722 UNPDF
Sałatka francuska
50 dag brokułów
2 twarde, mięsiste pomidory
2 jaja ugotowane na twardo
cebula
1/2 strąka czerwonej papryki
1/2 strąka żółtej papryki
natka pietruszki
cukier
sól
sos
3 łyżki gęstego majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 - 3 ząbki czosnku
łyżka soku z cytryny
szczypta cukru
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Brokuły włożyć do osolonego i lekko osłodzonego wrzątku, gotować około 10 minut,
odcedzić, podzielić na różyczki, łodygi pokroić w kostkę.
Pomidory sparzone wrzątkiem i obrane ze skórki oraz jaja pokroić na ćwiartki, a paprykę
w cienkie paski.
Ząbki czosnku rozetrzeć z solą, dokładnie wymieszać z majonezem, jogurtem, sokiem
cytrynowym i przyprawami.
Połączyć składniki sałatki, polać sosem, schłodzić.
Przed podaniem posypać posiekaną natką.
36429722.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin