PK WIiTCh
Grupa 34
Zespół nr1
Data:
23.10.2003
Wyznaczanie stałej szybkości reakcji inwersji sacharozy.
Ocena:
1. Część teoretyczna:
Reakcja inwersji sacharozy jest reakcją hydrolizy dwucukru na dwa monocukry: glukozę i fruktozę. Wszystkie wymienione cukry są optycznie czynne (sacharoza i glukoza są prawoskrętne, fruktoza jest lewoskrętna).
W trakcie reakcji obserwuje się zmianę znaku kąta skręcania płaszczyzny polaryzacji. Proces ten katalizowany jest jonami wodorowymi. W nadmiarze wody reakcję tę można opisać równaniem I-rzędu. Stężenie sacharozy określa się przez pomiar kąta skręcenia.
Wprowadzamy następujące oznaczenia:
a0 –skręcania płaszczyzny światła spolaryzowanego w chwili początkowej
at –kąt skręcania po czasie t
a¥ -kąt skręcania po czasie dostatecznie długim, aby reakcja przebiegła do końca
aS, aG, aF –współczynniki proporcjonalności między stężeniami sacharozy, glukozy i fruktozy, a kątami o jakie składniki te skręcają płaszczyznę polaryzacji
C0 –stężenie początkowe
C –stężenie reagentów w czasie t
Dla t=0
1) a0=aSC0.S+aFC0.F+aGC0.G=aSC0.S+(aF+aG)C0.F
Dla t= ¥ C0.S=0
2) a¥=(aF+aG)CF=(aF+aG)(C0.F+C0.S)
Dla dowolnej chwili
3) at=aSCS+(aF+aG)[C0.F (C0.S -CS )]
Odejmując stronami 2) od 1) otrzymujemy
ao-a∞=aSC0.S+(aF+aG)C0.F-(aF+aG)(C0.F+C0.S)=(aS-aF-aG)C0.S
Odejmując 2) od 3) otrzymujemy
at-a∞=aSCS+(aF+aG)(C0.F+C0.S)-(aF+aG)CS-(aF+aG)(C0.F+C0.S)=(aS-aF-aG)CS
A zatem (a -a∞) jest proporcjonalna do CS.0,a (at-a∞) jest proporcjonalna do CS.
Równanie kinetyczne dla reakcji pierwszego rzędu po scałkowaniu ma postać:
lub
Wykres log (at - a∞) względem zmiennej t , gdzie tg kąta nachylenia prostej .
2. Część praktyczna:
3.
Badania wykonujemy w temperaturze pokojowej. Do ćwiczenia wykorzystujemy 4M HCl. Sporządzamy roztwór sacharozy (o stężeniu 20g/50g H2O).
1) Sporządzamy roztwór z 15cm3 roztworu sacharozy i 15 cm3 wody. Napełniamy rurkę polarymetryczną i mierzymy początkowy kąt skręcenia płaszczyzny światła spolaryzowanego tzw. ao.
2) 20cm3 roztworu sacharozy i 20cm3 zadanego roztworu HCl wstawiamy do termostatu nastawionego na około 500C. Po upływie jednej godziny , gdy inwersja przebiega praktycznie do końca, doprowadzamy roztwór do temperatury pokojowej i wykonujemy pomiar kąta skręcenia roztworu.
3) Śledzenie kinetyki reakcji inwersji sacharozy poprzez pomiar zmian kąta skręcenia at w czasie przebiegu reakcji.
Sporządzamy roztwór z 29cm3 wyjściowego roztworu sacharozy i 20 cm3 roztworu HCl. W momencie zmieszania notujemy czas, napełniamy rurkę polarymetryczną, mierzymy kąt skręcania oraz czas jaki upłynął od początku reakcji. Pomiary powtarzamy co około dwie minuty przez około godzinę.
3.Wyniki badań i obliczenia:
ao=20,40
a∞=5,00
tga=-0,0003
tga=-k/2,303
k=0,000691
Czas [s]
Dt [s]
at
at-a¥
log(at-a¥)
k [1/s]
95
0
19,90
24,90
1,396
-0,00506
224
129
18,85
23,85
1,377
-0,00195
337
113
17,00
22,00
1,342
-0,00106
464
127
16,00
21,00
1,322
-0,00067
570
106
15,00
20,00
1,301
-0,00046
656
86
13,70
18,70
1,272
-0,00030
784
128
12,20
17,20
1,236
-0,00014
907
123
10,70
15,70
1,196
-0,00002
1014
107
Beretek