labA.pdf

(432 KB) Pobierz
JJM
P R A C O W N I A
P O Z I O M A :
ME T O DY I DE NT YFI K ACJ I ZW I Ą ZK Ó W O RG ANI CZNYCH
kierownik: dr Jolanta Jaroszewska-Manaj; ZChO; pok.137; jjmanaj@chem.uw.edu.pl
¾
PROGRAM PRACOWNI
Ć wiczenie 1. Reakcje identyfikuj ą ce grupy funkcyjne.
Ć wiczenie 2. Identyfikacja nieznanego zwi ą zku organicznego.
Ć wiczenie 3. Zastosowanie metody chromatografii cienkowarstwowej do identyfikacji składników
mieszaniny zwi ą zków organicznych. Izolacja składników materiału biologicznego.
Ć wiczenie 4. Wydzielenie karotenu metod ą chromatografii kolumnowej. Identyfikacja składników
materiału biologicznego metod ą spektrofotometryczn ą UV/Vis; porównanie danych
do ś wiadczalnych z literatur ą .
INFORMACJE O PRACOWNI IZO ORAZ ZASADACH ZALICZENIA
Ka ż da pracownia trwa 5 godz. Ć wiczenie 2 wykonywane jest indywidualnie, pozostałe w grupach
dwuosobowych. Opisy zaliczane na ocen ę ka ż dy student opracowuje indywidualnie. Do
zaliczenia nale ż y przedstawi ć dziennik laboratoryjny z notatkami prowadzonymi w trakcie pracy
na pracowni.
Warunkiem zaliczenia PRACOWNI jest:
- wykonanie i zaliczenie zada ń laboratoryjnych (20 godz.).
- zaliczenie sprawdzianów wej ś ciowych (cz ęść teoretyczna).
- uporz ą dkowanie sprz ę tu laboratoryjnego oraz rozliczenie finansowe za zniszczony sprz ę t.
Kryteria oceny:
Obecno ść obowi ą zkowa - dopuszczenie
Sprawdziany sprawdzaj ą ce przygotowanie do zaj ęć – 50%
Wykonanie, opisy i opracowania ć wicze ń – 35%
Współpraca przy wykonywaniu ć wicze ń grupowych, aktywno ść , samodzielno ść , inne – 15%
.
INFORMACJE O Ć WICZENIACH
Wszystkie ć wiczenia wst ę pnie omawia asystent, a nowe techniki s ą przedstawiane
w formie pokazu. Ć wiczenia wykonuje si ę według instrukcji, z któr ą trzeba si ę zapozna ć
przed zaj ę ciami.
Przed przyst ą pieniem do ć wicze ń nale ż y zaliczy ć sprawdzian wej ś ciowy.
1
Opracowanie: Jolanta Jaroszewska-Manaj
968125257.181.png 968125257.192.png 968125257.203.png
JJM
INSTRUKCJE,
WSKAZÓWKI DO Ć WICZE Ń
2
Opracowanie: Jolanta Jaroszewska-Manaj
968125257.214.png
JJM
Ć wiczenie 1: Reakcje identyfikuj ą ce grupy funkcyjne.
AMINY
Zwi Ą zek
Typ
Reakcje
Anilina, lub p-toluidyna
Irz amina aromatyczna
NaNO 2 /HCl/0 o C- r. z kw. azotowym(III); r. z Br 2 aq
N,N-dimetyloanilina
IIIrz amina aromatyczna
Glicyna lub alkiloamina
Irz amina alifatyczna
NaNO 2 /HCl/0 o C- r. z kw. azotowym(III)
Prolina lub N-metyloanilina
IIrz amina
1) Reakcja z kwasem azotowym(III) ( WYCI Ą G!)
aminy I rz. aromatyczne: powstaje sól diazoniowa, która w reakcji z 2-naftolem daje barwnik azowy
+
N 2 Cl
+
N 2 Cl
NH 2
OH
O o C
+ HCl
+
N=N
;
+ H 2 O + NaCl
2
+ NaNO 2 + HCl
2
H
aminy II rz ę dowe aromatyczne: powstaje N-nitrozoamina (oleista, barwna ciecz lub ciało stałe)
aminy III rz ę dowe aromatyczne: powstaje C-nitrozoamina w postaci ż ółtego lub zielonego osadu
O o C
N(CH 3 ) 2
+ H 2 O + NaCl
+ NaNO 2 + HCl
O=N
N(CH 3 ) 2
aminy I rz ę dowe alifatyczne: powstaj ą ca sól diazoniowa ulega natychmiastowemu rozkładowi – wydziela si ę gazowy
azot.
O o C
+ H 2 O + NaCl
R
NH 2 + NaNO 2 + HCl
N 2
+
R-OH
aminy II rz ę dowe alifatyczne: powstaje N-nitrozoamina (oleista, barwna ciecz)
O o C
R 2 -NH
+ NaNO 2 + HCl
R 2 N-N=O
+ H 2 O + NaCl
aminy III rz ę dowe alifatyczne: w temperaturze O 0 C nie reaguj ą z kwasem azotowym(III).
WYKONANIE:
10% r. kwasu solnego; 10% r. azotanu(III) sodu; lód; 2-naftol; 10% r. wodorotlenku sodu
Próbk ę badanej aminy ok. 0.2 cm 3 lub 0.2g (wielko ść połowy ziarnka grochu) rozpu ś ci ć w kwasie solnym. Sprawdzi ć
odczyn kwasowy papierkiem wska ź nikowym. Probówk ę umie ś ci ć w ła ź ni ozi ę biaj ą cej na ok. 5 min. Nie wyjmuj ą c
probówki z ła ź ni dodawa ć powoli ok.2 cm 3 roztworu azotanu (III) sodu. Zanotowa ć obserwowane zmiany.
- amina alifatyczna I rz. - obserwuje si ę obficie wydzielaj ą cy si ę azot
- amina alifatyczna II rz. - obserwuje si ę wydzielanie ż ółtej nierozpuszczalnej cieczy
- amina alifatyczna III rz. – nie obserwuje si ę zmian (brak reakcji)
-amina aromatyczna II rz. - obserwuje si ę wydzielanie barwnej nierozpuszczalnej cieczy lub osadu
-amina aromatyczna III rz. - obserwuje si ę wydzielanie barwnego osadu
-amina aromatyczna I rz. - nie obserwuje si ę zmian – powstaje rozpuszczalna sól diazoniowa, któr ą nale ż y
zidentyfikowa ć przez dodanie do otrzymanej mieszaniny poreakcyjnej 0.5 - 1 cm 3 nasyconego roztworu 2-naftolu
w 10%NaOH – powstaje intensywnie zabarwiony osad (najcz ęś ciej czerwony).
2) Bromowanie ( WYCI Ą G!)
Aminy aromatyczne łatwo ulegaj ą reakcji bromowania na zimno bez katalizatora.
Br
substytucja elektrofilowa
Br
N(R) 2
N(R) 2
+ Br 2
+ HBr
3
3
Br
WYKONANIE:
2% roztw. bromu w CCl 4 lub woda bromowa
Do próbki badanej aminy ok. 0.2 cm 3 lub 0.2g (wielko ść połowy ziarnka grochu) doda ć trzy krople odczynnika.
Wstrz ą sn ąć , obserwowa ć odbarwienie roztworu bromu.
3
Opracowanie: Jolanta Jaroszewska-Manaj
968125257.001.png 968125257.012.png 968125257.023.png 968125257.034.png 968125257.045.png 968125257.056.png 968125257.067.png 968125257.078.png 968125257.089.png 968125257.100.png 968125257.111.png 968125257.122.png 968125257.133.png 968125257.144.png 968125257.145.png 968125257.146.png 968125257.147.png 968125257.148.png 968125257.149.png 968125257.150.png 968125257.151.png 968125257.152.png 968125257.153.png 968125257.154.png 968125257.155.png 968125257.156.png 968125257.157.png 968125257.158.png 968125257.159.png 968125257.160.png 968125257.161.png 968125257.162.png 968125257.163.png 968125257.164.png 968125257.165.png 968125257.166.png 968125257.167.png 968125257.168.png 968125257.169.png 968125257.170.png 968125257.171.png 968125257.172.png 968125257.173.png 968125257.174.png 968125257.175.png 968125257.176.png 968125257.177.png 968125257.178.png 968125257.179.png 968125257.180.png 968125257.182.png 968125257.183.png 968125257.184.png 968125257.185.png 968125257.186.png 968125257.187.png 968125257.188.png 968125257.189.png 968125257.190.png 968125257.191.png 968125257.193.png 968125257.194.png 968125257.195.png 968125257.196.png 968125257.197.png 968125257.198.png 968125257.199.png 968125257.200.png 968125257.201.png 968125257.202.png 968125257.204.png 968125257.205.png 968125257.206.png 968125257.207.png 968125257.208.png 968125257.209.png 968125257.210.png 968125257.211.png 968125257.212.png 968125257.213.png 968125257.215.png 968125257.216.png 968125257.217.png 968125257.218.png 968125257.219.png 968125257.220.png 968125257.221.png 968125257.222.png 968125257.223.png 968125257.224.png 968125257.002.png 968125257.003.png 968125257.004.png 968125257.005.png 968125257.006.png 968125257.007.png 968125257.008.png 968125257.009.png 968125257.010.png 968125257.011.png 968125257.013.png 968125257.014.png 968125257.015.png 968125257.016.png 968125257.017.png 968125257.018.png 968125257.019.png 968125257.020.png 968125257.021.png 968125257.022.png 968125257.024.png 968125257.025.png 968125257.026.png
JJM
ALKOHOLE
tert-butanol
OH w alkoholach
r. z HCl st ęż /ZnCl 2 bzw.(próba Lucasa);
r. acylowania; próba jodoformowa
etanol
OH w alkoholach
1) Rozró ż nianie rz ę dowo ś ci alkoholi
Alkohole trzeciorz ę dowe w obecno ś ci bezwodnego chlorku cynku bardzo szybko reaguj ą z kwasem solnym (st ęż onym)
daj ą c chlorki alkilowe (nierozpuszczalne, oleiste ciecze). Alkohole drugorz ę dowe reaguj ą powoli: po 5-10 min. Pojawia
si ę zm ę tnienie, a dopiero po dłu ż szym czasie powstaje warstewka chlorku alkilowego. Alkohole pierwszorz ę dowe nie
reaguj ą .
ZnCl 2 bzw.
R 3 C-Cl
R 3 C OH
+ HCl
+ H 2 O
WYKONANIE:
Odczynnik Lucasa: 15,5g bezwodnego chlorku cynku w 10 cm 3 st ęż onego kwasu solnego.
Do próbki alkoholu III rz ę dowego ok. 0.5 cm 3 doda ć ok. 3 cm 3 odczynnika. Zakorkowa ć probówk ę i mocno skłóci ć .
Pozostawi ć w spokoju, obserwowa ć czy powstaje warstwa oleista.
2) Próba jodoformowa
Alkohole zawieraj ą ce grup ę hydroksylow ą przy drugim atomie w ę gla ulegaj ą reakcji jodoformowej. Alkohole IIIrz nie
daj ą tej reakcji.
CH 3
I 2
+
2
NaOH
RCOONa + CHI 3 ( ż olty osad)
NaI
R
CH OH
H 2 O
+
+
+
2
WYKONANIE:
Odczynnik : 10g jodku potasu i 5g jodu rozpuszcza si ę w 50 cm 3 wody dest.; 5% NaOH
Do próbki alkoholu (etanol) ok. 5 kropli doda ć ok. 2cm 3 wody i 1-2cm 3 5% NaOH, a nast ę pnie kroplami dodawa ć
odczynnik do chwili utrzymania si ę ciemnej barwy jodu. Je ś li po kilku minutach nie pojawi si ę osad wstawi ć probówk ę
do gor ą cej wody na kilka minut. Ozi ę bi ć , obserwowa ć zmiany.
3) Acylowanie ( WYCI Ą G!)
Alkohole w reakcji z chlorkiem acetylu lub benzoilu tworz ą estry: osady lub ciecze nie rozpuszczalne w wodzie o miłym
zapachu.
Na 2 CO 3
NaOH
+ CH 3 COCl
CH 3 COOR
+ HCI
+ C 6 H 5 COCl
C 6 H 5 COOR
+ NaCI + H 2 O
R
OH
;
R
OH
a)
b)
WYKONANIE (wykona ć jedn ą z podanych prób):
Odczynniki: chlorek acetylu, nasycony roztw. w ę glanu sodu, lub chlorek benzoilu, 20% roztw.NaOH
a) Do 0.5cm 3 badanej substancji (etanol) doda ć ok. 0.5cm 3 chlorku acetylu. Obserwowa ć efekt cieplny oraz wydzielanie
si ę chlorowodoru. Wyla ć zawarto ść probówki do nasyconego roztworu w ę glanu sodu. Obserwowa ć warstw ę oleist ą ,
zbada ć zapach.
b) Do małej kolbki wla ć 0.5cm 3 badanej substancji, 1cm 3 wody doda ć ok. 0.2cm 3 chlorku benzoilu. Dodawa ć porcjami,
wstrz ą saj ą c ok. 1cm 3 20% wodorotlenku sodu (do uzyskania odczynu zasadowego. Obserwowa ć powstawanie osadu lub
oleju.
4
Opracowanie: Jolanta Jaroszewska-Manaj
968125257.027.png 968125257.028.png 968125257.029.png 968125257.030.png 968125257.031.png 968125257.032.png 968125257.033.png 968125257.035.png 968125257.036.png 968125257.037.png 968125257.038.png 968125257.039.png 968125257.040.png 968125257.041.png 968125257.042.png 968125257.043.png 968125257.044.png 968125257.046.png 968125257.047.png 968125257.048.png 968125257.049.png 968125257.050.png 968125257.051.png 968125257.052.png 968125257.053.png
JJM
FENOLE
Rezorcyna,
fenol lub
2-naftol
OH przy pier ś cieniu
aromatycznym
r. z FeCl 3 ; r. z Br 2 ; r. acylowania z RC(=O)Cl
1) Reakcja z solami ż elaza (III)
Fenole z solami ż elaza (III) daj ą barwne kompleksy (fioletowe, granatowe, purpurowe, zielone – barwa zale ż y od
podstawników w pier ś cieniu aromatycznym)
R
OH
R
O
FeCl 3
OFe
R
O
R
R
WYKONANIE:
2% roztw. chlorku ż elaza(III) , etanol
Próbk ę badanego fenolu ok. 0.2 cm 3 lub 0.2g (wielko ść połowy ziarnka grochu) rozpu ś ci ć w wodzie lub etanolu
nast ę pnie doda ć par ę kropli odczynnika. Obserwowa ć zabarwienie roztworu.
2) Bromowanie ( WYCI Ą G!)
Fenole bardzo łatwo ulegaj ą reakcji bromowania na zimno bez katalizatora.
OH
OH
Br
Br
0 o C
+ HBr
Br 2 aq
+
Br
WYKONANIE:
2% roztw. bromu w CCl 4 lub woda bromowa
Do próbki fenolu ok. 0.2 cm 3 lub 0.2g (wielko ść połowy ziarnka grochu) doda ć 5 cm 3 wody lub 10% HCl a nastepnie
wkrapla ć odczynnik. Wstrz ą sa ć , obserwowa ć odbarwienie roztworu bromu.
Dodanie wi ę kszej ilo ś ci odczynnika pozwala na otrzymanie osadu tribromopochodnej fenolu.
3) Acylowanie ( WYCI Ą G!)
Fenolany łatwo ulegaj ą reakcji acylowania z bezwodnikiem octowym, chlorkiem acetylu lub benzoilu daj ą c w wyniku
odpowiednie estry (octany lub benzoesany).
O
R
R
R
O
NaOH
O
ONa
CH 3
OH
+
CH 3
Cl
WYKONANIE:
20% roztw. NaOH, bezwodnik octowy lub chlorek acetylu, lód
Próbk ę fenolu ok. 0.2 cm 3 lub 0.2g (wielko ść połowy ziarnka grochu) rozpu ś ci ć w 1-2 cm 3 roztworu wodorotlenku sodu
nast ę pnie doda ć drobno pokruszony lód i ok.1 cm 3 bezwodnika octowego* lub chlorku acetylu. Wstrz ą sa ć par ę minut.
Obserwowa ć powstaj ą cy osad lub olej tworz ą cego si ę estru.
* reakcja przebiega łagodniej.
Podobnie post ę puje si ę przy zastosowaniu chlorku benzoilu.
5
Opracowanie: Jolanta Jaroszewska-Manaj
968125257.054.png 968125257.055.png 968125257.057.png 968125257.058.png 968125257.059.png 968125257.060.png 968125257.061.png 968125257.062.png 968125257.063.png 968125257.064.png 968125257.065.png 968125257.066.png 968125257.068.png 968125257.069.png 968125257.070.png 968125257.071.png 968125257.072.png 968125257.073.png 968125257.074.png 968125257.075.png 968125257.076.png 968125257.077.png 968125257.079.png 968125257.080.png 968125257.081.png 968125257.082.png 968125257.083.png 968125257.084.png 968125257.085.png 968125257.086.png 968125257.087.png 968125257.088.png 968125257.090.png 968125257.091.png 968125257.092.png 968125257.093.png 968125257.094.png 968125257.095.png 968125257.096.png 968125257.097.png 968125257.098.png 968125257.099.png 968125257.101.png 968125257.102.png 968125257.103.png 968125257.104.png 968125257.105.png 968125257.106.png 968125257.107.png 968125257.108.png 968125257.109.png 968125257.110.png 968125257.112.png 968125257.113.png 968125257.114.png 968125257.115.png 968125257.116.png 968125257.117.png 968125257.118.png 968125257.119.png 968125257.120.png 968125257.121.png 968125257.123.png 968125257.124.png 968125257.125.png 968125257.126.png 968125257.127.png 968125257.128.png 968125257.129.png 968125257.130.png 968125257.131.png 968125257.132.png 968125257.134.png 968125257.135.png 968125257.136.png 968125257.137.png 968125257.138.png 968125257.139.png 968125257.140.png 968125257.141.png 968125257.142.png 968125257.143.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin