Charakterystyka drożdży.pdf

(584 KB) Pobierz
RODZAJE i ZASADY PRZYGOTOWYWANIA PREPARATÓW MIKROBIOLOGICZNYCH
B IOTECHNOLOGIA STUDIA DZIENNE
Prowadzący: dr Aleksandra Duda-Chodak
_________________________________________________________________________
P RODUKCJA B IOMASY CZĘŚĆ I
C ZĘŚĆ T EORETYCZNA
W STĘP
W ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat obserwuje się na całym świecie nasilający się
deficyt żywności, w szczególności białka zwierzęcego. Zapewnienie pokarmu dla stale
zwiększającej się liczby mieszkańców naszej planety, a także pasz dla zwierząt hodowlanych,
zaczyna stanowić coraz poważniejszy problem. Samo powiększenie areału upraw, czy
wydajności rolnictwa nie wystarczy. Dużą rolę odgrywają tu liczne ograniczenia klimatyczne,
techniczne, czy po prostu brak dalszych terenów, które mogłyby być przeznaczone pod
pastwiska i uprawy rolne. Stąd od pewnego czasu przemysł spożywczy zaczyna poszukiwać
nowych źródeł pokarmu. Jednym z nich są drobnoustroje, które odpowiednio prowadzone
mogą stać się kopalnią wielu cennych składników pokarmowych. Wśród szczególnie silnie
rozwijających się ostatnio dziedzin nauki jest mikrobiologia, a w szczególności jej obszary
zajmujące się produkcją biomasy drobnoustrojowej przeznaczonej na paszę dla zwierząt, a
także jako pokarm dla ludzi.
Drożdże paszowe zawierają:
48-52% białka
13-16% cukrowców
2-3% tłuszczów
22-40% substancji bezazotowych
6-10% składników popiołowych.
Skład aminokwasowy drożdży jest zbliżony do białka zwierzęcego. Ponadto drożdże są
bogate w witaminy z grupy B, makro- i mikroelementy (fosfor, wapń, potas, magnez, żelazo,
siarkę, miedź mangan, kobalt).
Oprócz drożdży cennym źródłem składników pokarmowych są bakterie i glony, do
pasz dodaje się masę z hodowli bakterii Azotobacter , wykorzystuje się także glony
fotosyntezujące Chlorella i Scenedesmus . W krajach dalekiego wschodu opracowano metody
biosyntezy niektórych aminokwasów przez bakterie, np. kwas glutaminowy, lizynę i
L-leucynę otrzymuje się z hodowli Micrococcus glutamicus . Prowadzone są także badania
nad przetwarzaniem żywności przez grzyby pleśniowe, dzięki czemu z produktów zbożowych
bogatych w węglowodany można otrzymać produkty o wysokiej zawartości białka i witamin.
1. Drożdże
1.1. S YSTEMATYKA DROŻDŻY
Drożdże nie stanowią homogennej grupy taksonomicznej. Są grzybami, ze względu na
pokrewieństwo filogenetyczne i zdolność do rozmnażania na drodze generatywnej,
zaliczanymi do 2, a wg niektórych do 3 klas.
__________________________________________________________________________________________
K ATEDRA T ECHNOLOGII F ERMENTACJI I M IKROBIOLOGII T ECHNICZNEJ
http://www.ar.krakow.pl/tz/ktfimt/
1
B IOTECHNOLOGIA STUDIA DZIENNE
Prowadzący: dr Aleksandra Duda-Chodak
_________________________________________________________________________
Klasa I: Ascomycetes
Rozmnażają się generatywnie przez wytwarzanie zarodników wewnątrz worka (askospory)
oraz wegetatywnie przez pączkowanie wieloboczne. Mogą formować grzybnię. Z wyjątkiem
Schizosaccharomyces nie wytwarzają enzymu ureazy. Ściana komórkowa jest
3-warstwowa, zbudowana z glukanu i mannanu. Nie wytwarzają pigmentu. Należą tu drożdże
fermentujące i nie fermentujące sacharydów. Rodziny: Ascoidiaceae, Spermophtoraceae,
Endomycetaceae, Schizosaccharomycetaceae, Saccharonycodaceae, Lipomycetaceae
i Saccharomycetaceae.
Klasa II: Deuteromycetes (Fungi imperfecti)
Obejmuje gatunki drożdży, u których nie zaobserwowano cyklu rozmnażania płciowego i nie
będące haploidalnymi przedstawicielami gatunków zarodnikujących. Mogą wykazywać cechy
zarówno Ascomycetes , jak i Basidiomycetes . Należą tu m.in. rodzaje Candida, Brettanomyces,
Cryptococcus, Kloeckera, Trichosporon .
Niektórzy badacze zaliczają do drożdży także grzyby z Klasy III: Basidiomycetes
Wytwarzają zarodniki podstawkowe (bazydiospory), formują dikariotyczną grzybnię
podzieloną septami. Wegetatywnie rozmnażają się przez pączkowanie biegunowe.
Wytwarzają ureazę, nie fermentują sacharydów. Ściana komórkowa ma budowę włóknistą,
czasami ze śluzowatą powierzchnią, zbudowana jest głównie z chityny i mannanu. Rzadko
wytwarzają pigmenty. Rodziny: Filobasidiaceae, Teliosporaceae, Sirobasidiaceae i
Tremellaceae .
1.2. M ORFOLOGIA I OGÓLNA CHARAKTERYSTYKA DROŻDŻY
Obowiązują wiadomości na temat budowy komórki drożdżowej (morfologia komórki
drożdżowej i ważniejszych gatunków, wielkość, skład chemiczny, struktury komórkowe,
substancje zapasowe, typy drożdży, rozmnażanie) z wcześniejszych ćwiczeń.
2. Metabolizm drożdży
Do produkcji drożdży piekarskich używa się drożdży fermentujących Saccharomyces
cerevisiae . Komórki S. cerevisiae mogą – w zależności od warunków środowiska (tj. dostępu
do źródła węgla w postaci sacharydów oraz obecności tlenu) – prowadzić zarówno
metabolizm tlenowy, jak i beztlenowy. Ścisłe oddzielenie w czasie przemian beztlenowych
i tlenowych nie jest możliwe, gdyż fermentacja sacharydów prowadzona jest również w
trakcie wzrostu komórek, przy ograniczonym dostępie tlenu.
2.1. B EZTLENOWY METABOLIZM SACHARYDÓW - FERMENTACJA
Fermentacja etanolowa (alkoholowa) stanowi szereg reakcji enzymatycznych
polegających na przekształceniu sacharydów do etanolu, dwutlenku węgla oraz wytwarzaniu
energii niezbędnej do procesów życiowych komórki drożdży. Przemiany składające się na
fermentację tworzą szlak amfiboliczny (powstające metabolity pośrednie są wykorzystywane
jako substraty do produkcji biomasy oraz donory i akceptory atomów wodoru i elektronów).
Większość drożdży fermentujących może wykorzystywać glukozę, fruktozę, mannozę
i galaktozę.
Głównym szlakiem fermentacji jest ciąg przemian cukrów zwany szlakiem
Embdena-Meyerhofa-Parnasa (EMP) (rys. 1.). Fermentowany cukier po wniknięciu do
komórki drożdży jest przekształcany do D-glukozy, która ulega fosforylacji do glukozo-6-
__________________________________________________________________________________________
K ATEDRA T ECHNOLOGII F ERMENTACJI I M IKROBIOLOGII T ECHNICZNEJ
http://www.ar.krakow.pl/tz/ktfimt/
2
B IOTECHNOLOGIA STUDIA DZIENNE
Prowadzący: dr Aleksandra Duda-Chodak
_________________________________________________________________________
fosforanu, a następnie w wyniku kolejnych przemian enzymatycznych szlaku EMP do 2
cząsteczek pirogronianu. Po ich dekarboksylacji (do aldehydu octowego i CO 2 ) aldehyd
octowy jest redukowany, przy udziale dehydrogenazy alkoholowej, do etanolu. Wytworzona
energia zostaje zmagazynowana w postaci 2 cząsteczek ATP.
C 6 H 12 O 6 2CO 2 + 2CH 3 CH 2 OH + 118,43 kJ/mol
Zaledwie 26% energii wytworzonej z 1 mola glukozy jest magazynowane w postaci ATP.
74% energii zostaje uwolnione w postaci ciepła. Ponieważ podczas fermentacji temperatura
powinna być stale kontrolowana i utrzymywana na poziomie 24-28ºC, konieczne jest
chłodzenie kadzi z brzeczką fermentacyjną.
W rzeczywistości około 95% glukozy jest fermentowane na drodze EMP, a oprócz
głównych produktów fermentacji powstają niewielkie ilości glicerolu, kwasów organicznych,
alkoholi fuzlowych i mieszaniny wyższych alkoholi, głównie pentanolu, butanolu i propanolu.
W warunkach limitowanego dostępu azotu, do etanolu i CO2 przekształcane jest jedynie 70%
glukozy, natomiast jej pozostała część jest magazynowana w postaci glikogenu.
Glikoliza jest procesem amfibolicznym, gdyż wiele metabolitów pośrednich tego
szlaku jest wykorzystywane do biosyntezy składników komórkowych: glukozo-6-fosforan w
syntezie glukanu (sacharyd ściany komórkowej), triozofosforany w syntezie lipidów,
pirogronian jako prekursor aminokwasów.
Jednak rosnące komórki drożdży wymagają do procesów biosyntezy znacznie więcej
związków niż szlak EMP jest w stanie dostarczyć. Są one tworzone w obecności tlenu, w
cyklu Krebsa oraz na drodze tlenowych przemian glukozo-6-fosforanu w obecności NADP +
w szlaku heksozomonofosforanowym (HMP), nazywanym też szlakiem pentozowym. W
warunkach beztlenowych – poziom enzymów cyklu Krebsa (gł. dehydrogenazy
2-oksoglutaranu) oraz szlaku pentozowego (dehydrogenazy glukozo-6-fosforanu) jest bardzo
niski.
2.2. T LENOWY METABOLIZM WĘGLOWODANÓW
Drożdże fermentujące w obecności tlenu przekształcają sacharydy, wykorzystując tlen
cząsteczkowy jako akceptor protonów. Drożdże niefermentujące metabolizują węglowodany
tylko na drodze tlenowej.
Podstawowymi szlakami metabolizmu tlenowego są cykl Krebsa (zwany też cyklem
kwasów trójkarboksylowych lub cyklem TCA) oraz cykl glioksalowy (rys. 2.), natomiast
zmagazynowanie energii w postaci ATP zachodzi w cytochromach zlokalizowanych w
mitochondriach.
Powstały w procesie glikolizy pirogronian, na drodze dekarboksylacji oksydatywnej,
przy udziale koenzymu A i w obecności dehydrogenazy pirogronianowej zostaje
przekształcony do acetylokoenzymu A. Zaktywowany acetyl zostaje całkowicie utleniony do
dwutlenku węgla w szeregu cyklu kwasów trójkarboksylowych. Cykl Krebsa jest szlakiem
amfibolicznym, dostarczającym wielu substratów wykorzystywanych w procesach biosyntezy
w komórce, np. w syntezie aminokwasów.
__________________________________________________________________________________________
K ATEDRA T ECHNOLOGII F ERMENTACJI I M IKROBIOLOGII T ECHNICZNEJ
http://www.ar.krakow.pl/tz/ktfimt/
3
B IOTECHNOLOGIA STUDIA DZIENNE
Prowadzący: dr Aleksandra Duda-Chodak
_________________________________________________________________________
Rysunek 1. Cykl Embdena-Meyerhofa-Parnasa
W przypadku wyczerpania zasobów cukru w pożywce hodowlanej, cykl Krebsa zostaje
zahamowany na poziomie izocytrynianu, a metabolizm sacharydów jest prowadzony na
drodze cyklu glioksalowego. Wówczas, jako źródło węgla komórki wykorzystują inne
metabolity np. aldehyd octowy, etanol, glicerol, które są przekształcane w acetylo-CoA. Dalej
w szlaku TCA do izotiocytrynianu, kwasu glioksalowego i jabłczanu.
Końcowymi etapami metabolizmu tlenowego drożdży są reakcje zachodzące w łańcuchu
oddechowym, polegające na przenoszeniu elektronów i protonów. Końcowym akceptorem
elektronów jest tlen cząsteczkowy.
W procesie utleniania biologicznego wytwarzana energia magazynowana jest w postaci ATP
– podczas oddychania tlenowego cząsteczka glukozy utleniana jest do dwutlenku węgla
i wody z wytworzeniem 38 cząsteczek ATP.
C 6 H 12 O 6 + 6O 2 6CO 2 + 2H 2 O + 2824 kJ/mol
__________________________________________________________________________________________
K ATEDRA T ECHNOLOGII F ERMENTACJI I M IKROBIOLOGII T ECHNICZNEJ
http://www.ar.krakow.pl/tz/ktfimt/
4
309205562.001.png
B IOTECHNOLOGIA STUDIA DZIENNE
Prowadzący: dr Aleksandra Duda-Chodak
_________________________________________________________________________
Rysunek 2. Cykl Krebsa i cykl glioksalowy
2.3. O DDYCHANIE I FERMENTACJA EFEKTY REGULACYJNE
Procesy oddychania tlenowego i beztlenowego są w komórkach drożdży
nierozerwalne. Rodzaj prowadzonego metabolizmu zależy nie tylko od dostępu tlenu, ale
również wielu czynników. U niektórych gatunków drożdży oddychanie i fermentacja
przebiegają prawie w tych samych proporcjach, u innych obserwuje się przewagę jednego z
tych procesów. Browarnicze drożdże dolnej fermentacji Saccharomyces uvarum
charakteryzują się najmniejszym udziałem oddychania w procesach metabolicznych,
natomiast drożdże browarnicze górnej fermentacji Saccharomyces cerevisiae wykazują
metabolizm tlenowy na poziomie zbliżonym do ras drożdży piekarskich S. cerevisiae .
Na podstawie aktywności oddechowej drożdże mogą być podzielone na 3 grupy:
- wykazujące metabolizm tlenowy – drożdże niefermentujące, u których zachodzi
jedynie oddychanie
__________________________________________________________________________________________
K ATEDRA T ECHNOLOGII F ERMENTACJI I M IKROBIOLOGII T ECHNICZNEJ
http://www.ar.krakow.pl/tz/ktfimt/
5
309205562.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin