WITAMINY.pdf

(233 KB) Pobierz
WITAMINY
Wielu ćwiczących wie jak wielka role odgrywają witaminy i
minerały w codziennej diecie. W niniejszym artykule chciałbym
wam przybliŜyć nieco role witamin w diecie.
Jeste ś z Wrocławia lub okolic?
Przyjdź do największego Centrum Fitness i Kulturystyki Triceps !
Jesteśmy na ulicy Armii Krajowej 8C/2 , w budynku Centrum AB !
Od poniedziałku do piątku w godzinach od 10 do 18 oraz w soboty od 10 do
16.
Tel stacjonarny : 071 367 01 06
Tel kom : 507 964 770
Dostaniesz u nas : OdŜywki, suplementy, sprzęt fitness, kulturystyczny oraz akcesoria do sportów
walki! Sklep Stacjonarny gwarantuje jakość zakupionych towarów oraz bezproblemową obsługę i
zwroty towarów!
Wystawiamy rachunki i Faktury VAT!
Nie kupuj w sklepach mieszcz ą cych si ę w piwnicy !
www.triceps.pl
7734009.001.png 7734009.002.png
WITAMINY A I B1
WITAMINA A
Inne nazwy: retinol, betakaroten, prowitamina A, akseroftol
Witamina A, rozpuszczalna w tłuszczach została odkryta i rozszyfrowano jej strukturę
chemiczna w roku 1931 a od 1947 witaminę A wytwarza się syntetycznie. Witamina A i
jej róŜne chemiczne formy (aldehydowe, estrowe, kwasowe) występuje tylko w
produktach zwierzęcych natomiast prowitamina A, którą tworzy cała grupa związków
(około 600) określanych mianem karotenoidów występuje tylko w świecie roślinnym.
Wśród karotenoidów za najwaŜniejszy uwaŜa się betakaroten, gdyŜ z niego organizm
najłatwiej tworzy retinol.
Witamina A bierze udział w przemianie ogólnoustrojowej, a zwłaszcza w metabolizmie
białek, głównie aminokwasów siarkowych, warunkując prawidłowe rogowacenie nabłonka.
Jest niezbędna do utrzymania w dobrym stanie rogówki oka, wszystkich błon śluzowych
przewodu pokarmowego, przewodu moczowego, układu rozrodczego, skóry i płuc.
Witamina A jest niezbędna dla normalnego widzenia gdyŜ odgrywa rolę w procesie
tworzenia rodopsyny, decydującej o moŜliwości widzenia o zmierzchu przy słabym
oświetleniu. Witamina A wywiera wpływ na czynniki odpornościowe ustroju dlatego teŜ
często określana jest jako " witamina antyinfekcyjna". Bierze udział w budowie i
wspomaganiu naturalnych barier chroniących organizm przed zakaŜeniem, wspomaga
naturalny system samoobrony organizmu przed zakaŜeniem i chorobami. Witamina A w
okresie wzrostu organizmu bierze udział w tworzeniu szkliwa nazębnego i właściwego
rozstawienia uzębienia. Bierze udział w metabolizmie i hormonów steroidowych.
Stymuluje wydzielanie hormonu tyreotropowego, jednocześnie częściowo unieczynniając
tyroksynę w tkankach. Aktywizuje układy enzymatyczne wątroby. UwaŜa się, Ŝe
przyjmowanie odpowiednich ilości witaminy A moŜe złagodzić skutki działania na wątrobę
toksycznych substancji chemicznych.
Niedobór
W niedoborze witaminy A występują:
kruche, wolno rosnące paznokcie z podłuŜnym bruzdowaniem
suche, łamliwe włosy
7734009.003.png
szorstka, sucha skóra
suche spojówki oraz zmiany chorobowe na rogówce
osłabione, wraŜliwe dziąsła
wysypka skórna
brak apetytu
zmniejszona odporność na zakaŜenia
kurza ślepota czyli niewidzenie o zmierzchu
zaburzenia widzenia
zahamowanie wzrostu
uczucie zmęczenia
Nadmiar
Podawanie duŜych dawek witaminy A przez dłuŜszy okres moŜe spowodować
hiperwitaminozę witaminy A z takimi objawami jak:
uczucie zmęczenia i dyskomfortu
podenerwowanie, draŜliwość,
nudności i wymioty
zmniejszony apetyt
bóle głowy
krwawienie z dziąseł,
zaŜółcenie skóry.
powiększenie wątroby i śledziony,
wypadanie włosów,
świąd skory,
suchość skóry
depresja
Źródła witaminy A
Źródłem tej rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy są produkty pochodzenia zwierzęcego:
mleko pełne, śmietana, masło, produkty mleczarskie, jaja, niektóre tłuste ryby, wątroba,
tran Ŝółtka jaj.
Zawartość witaminy A w 100g jadalnych wybranych produktów:
wątroba wołowa 8866 g
wątroba wieprzowa 3883 g
masło śmietankowe 762 g
ser podpuszczkowy 40% tłuszczu w.s.m. 400 g
jaja kurze świeŜe 375 g
Prowitamina A, zwana teŜ betakarotenem znajduje się głównie w produktach roślinnych
takich jak: marchew, dynia, szpinak, boćwina, sałata, zielony groszek, szczypior, koper,
pietruszka, jarmuŜ, sałata, fasolka szparagowa pomidory, morele, wiśnie, śliwki i
pomarańcze
WITAMINA B1
Inne nazwy: tiamina, czynnik przeciw beri beri, czynnik antyneurotyczny, aneuryna
Witamina B1 rozpuszczalna w wodzie, odgrywa zasadniczą rolę w procesach oddychania
tkankowego, głównie w przemianie węglowodanów, jest częścią składową koenzymu
karboksylazy (pirofosforanu tiaminy). Wzmaga czynność acetylocholiny, hamuje esterazę
cholinowa, działa synergicznie z tyroksyną i insuliną, pobudza wydzielanie hormonów
gonadotropowych. Tiamina przyspiesza gojenie się ran i wykazuje działanie uśmierzające
ból.
Przyjęty pokarm, naduŜywanie alkoholu powodują opóźnianie wchłaniania witaminy
natomiast obecność dwutlenku siarki w winach lub atmosferze, czarne porzeczki
powodują rozkład witaminy.
Niedobór
Stany niedoboru witaminy B1 prowadzą do zaburzeń oddychania tkankowego, czynności
układu nerwowego, wątroby i mięśnia sercowego. Do najczęstszych objawów
niedoborowych tiaminy, które najczęściej spotyka się wśród osób naduŜywających
alkohol (alkohol rozkłada w znacznym stopniu tiaminę) naleŜy:
zaburzenia czynności centralnego układu nerwowego: uczucie osłabienia i zmęczenie,
oczopląs, zaburzenia pamięci, koncentracji, zaburzenia pamięci i depresja
niewydolność krąŜenia: przyspieszona akcja serca, powiększenie wymiarów serca,
obrzęki kończyn górnych i dolnych
zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego: utrata łaknienia, nudności, wymioty,
biegunki, Bóle brzucha. Brak apetytu, spadek wagi.
Ostrą postać awitaminozy B1, zwaną beriberi, spotyka się w stanach głodowych oraz u
dzieci odŜywianych np. samym ryŜem. Charakteryzuje się zaburzeniami czucia,
osłabieniem mięśni kończyn dolnych, uogólnionymi obrzękami do jam ciała.
Nadmiar
W przypadku przedawkowania witaminy B1 mogą wystąpić:
osłabienie, zmęczenie
zawroty głowy
obrzęki
drŜenie mięśni
zaburzenia rytmu serca
reakcje alergiczne
poty
nudności
duszność
Źródła witaminy B1
Źródłem Witaminy B1 są produkty zboŜowe grubego przemiału, mięso, wędliny
(szczególnie wieprzowina), rośliny strączkowe groch, fasola oraz , droŜdŜe, orzechy,
nasiona strączkowe, ryby, owoce i warzywa. ,Tiamina jest zgromadzona głównie w
warstwie zewnętrznej ziaren zbóŜ dlatego teŜ procesy technologiczne polegające na
łuskaniu i polerowaniu zubaŜają mąkę w tę witaminę.
WITAMINY B2 B5 B12
Witamina B2
Inne nazwy: ryboflawina, laktoflawina, hepatoflawina, witamina G,owoflawina
Witamina B2 rozpuszczalna w wodzie, jest koenzymem wielu enzymów flawonowych
dehydrogenaz, odgrywających waŜną rolę w procesach oksydoredukcyjnych, głównie w
przemianie węglowodanów. Wpływa na syntezę kwasów tłuszczowych z białek i
węglowodanów. Odgrywa równieŜ waŜną rolę w biochemicznych przemianach w
siatkówce oka przez co warunkuje prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Witamina B2
eliminując z organizmu człowieka trujące substancje zawarte w alkoholu i tytoniu,
zapobiega nowotworom przełyku. Ryboflawina współuczestniczy z witaminą A w
prawidłowym funkcjonowaniu błon śluzowych, dróg oddechowych, śluzówki przewodu
pokarmowego, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry.
Nie rozkłada się w czasie gotowania jednak traci aktywność pod wpływem światła.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin