Praca kontrolna - Oprogramowanie biurowe.doc

(227 KB) Pobierz
Ciasta

Książka kucharska

KSIĄŻKA KUCHARSKA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SPIS TREŚCI

 

 

Rozdział 1 Ciasta              3

Przepis I.              Przekładaniec              3

Przepis II.              Tort z kremem czekoladowym              5

Przepis III.              Placek z chałwą              6

Rozdział 2 Dania główne              8

Przepis I.              Makaron zapiekany              8

Przepis II.              Risotto z pieczarkami              9

Rozdział 3 Sałatki              10

Przepis I.              Sałatka kalafiorowa z szynką              10

Przepis II.              Sałatka z makaronem i czosnkiem              10

Bibliografia              11

Indeks alfabetyczny              11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rozdział 1 Ciasta

Przepis I.      Przekładaniec

 

 

 

Składniki:

 

Ciasto:
½ kg mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
25 dag masła
3 łyżki śmietany 18%
3 łyżki miodu sztucznego
2 jaja
1 łyżeczka sody oczyszczonej
 

Masa jabłkowa:
1 ½ kg jabłek1
1 galaretka cytrynowa2
2 łyżki cukru
 

 

1. Najlepsze będą jabłka kwaśne

2. Może być też galaretka wiśniowa

 

 

 

Masa kremowa:
3 szklanki mleka
7 łyżek cukru
2 żółtka
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
20 dag masła
 

Polewa:
15 dag gorzkiej czekolady
5 łyżek mleka
 

Do dekoracji:
ok. 10 dag orzechów laskowych
2 łyżki masła

 

Sposób wykonania:

Do mąki pszennej dodać cukier puder, miękkie masło, śmietanę, miód sztuczny, jajka, i sodę oczyszczoną. Wszytko wymieszać, zagnieść ciasto i podzielić je na trzy części. Każdą część ciasta rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Formę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180 – 190 °C. W ten sam sposób upiec pozostałe dwa placki. Placki ostudzić.

Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć je do dużego garnka i smażyć. Następnie wsypać galaretkę cytrynową w proszku i cukier, mieszając smażyć na małym ogniu jeszcze około 10 minut. Na jeden placek ciasta wyłożyć ciepłą masę jabłkową i przykryć drugim plackiem. Lekko docisnąć.

2 szklanki mleka zagotować. Do pozostałego mleka dodać cukier, żółtka, budyń waniliowy w proszku, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Dokładnie wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Chwilkę pogotować i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzony budyń. Na drugi placek ciasta wyłożyć masę kremową i przykryć trzecim plackiem. Lekko docisnąć.

Gorzką czekoladę połamać, dodać mleko i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż wszystko się połączy. Ciepłą polewą polać ciasto.

Orzechy laskowe pokroić i zrumienić na maśle. Posypać nimi ciasto (gdy polewa będzie jeszcze płynna). Ciasto jest najlepsze na drugi dzień.

 

 

 

 

Przepis II.                       Tort z kremem czekoladowym

 

 

 

              Składniki:             

 

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 czubata szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat śmietankowy
 

Krem:
10 dag czekolady gorzkiej
3-4 łyżki mleka
40 dag masła
4 jajka
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
25 ml spirytusu
 

Ponadto:
dżem brzoskwiniowy
ok. 1 szklanka orzechów włoskich
 

Do dekoracji:
wiórki kokosowe
cukierki dekoracyjne

 

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem średniej wielkości tortownicy (o średnicy 23-25 cm) i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i podzielić na trzy części. Każdą część biszkoptu nasączyć aromatem śmietankowym wymieszanym z przegotowaną zimną wodą.

Czekoladę roztopić z mlekiem i ostudzić. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na parze. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ubite jajka. Na koniec dodać spirytus i wymieszać. 1/3 kremu odłożyć, a do pozostałego dodać roztopioną czekoladę, i delikatnie zmiksować. Powstały krem czekoladowy podzielić na dwie części.

Pierwszą część biszkoptu posmarować dżemem, posypać połową pokrojonych orzechów włoskich, a na to wyłożyć połowę czekoladowego kremu. Na krem położyć drugą część biszkoptu, a na niego jasny krem. Następnie trzecią część biszkoptu, biszkopt ten posmarować dżemem, na niego wyłożyć resztę pokrojonych orzechów włoskich i resztę czekoladowego kremu (trochę odłożyć na posmarowanie boków tortu).

Wierzch tortu udekorować wiórkami kokosowymi i cukierkami dekoracyjnymi.

Przepis III. Pl­­­­­acek z chałwą

 

 

 

 

Składniki:

 

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 

Poncz:
½ szklanki przegotowanej zimnej wody
10 ml spirytusu
 

Masa chałwowa:
20 dag masła
12,5 dag margaryny „Kasia”
2 jajka
¾ szklanki cukru
40 dag chałwy waniliowej
25 ml spirytusu
 

Ponadto:
puszka brzoskwiń
gotowa polewa czekoladowa

 

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i przekroić na dwie części.

Przegotowaną zimną wodę wymieszać ze spirytusem. Powstałym ponczem nasączyć dwie części biszkoptu.

Miękkie masło i miękką margarynę „Kasie” utrzeć razem na puszystą masę. Jajka ubić z cukrem na parze (tzn. wodę w małym garnku zagotować, następnie zmniejszyć gaz, i na ten garnek położyć miskę z jajkami i cukrem, tak żeby ta miska nie dotykała gorącej wody, i ubijać mikserem jajka, gdy masa będzie już sztywna, miskę zdjąć i masę ostudzić). Do puszystej masy z masła i margaryny dodać masę jajeczną i dalej miksować. Na koniec dodać rozkruszoną chałwę i spirytus. Delikatnie wymieszać.

Na jedną cześć biszkoptu rozłożyć połowę kremu, na krem pokrojone w kostkę brzoskwinie z puszki, a na nie drugą część biszkoptu. Lekko docisnąć i wyłożyć pozostałą część kremu. Wierzch ciasta polać gotową polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce.

 

Rozdział 2 Dania główne

Przepis I.      Makaron zapiekany

 

Składniki:

 

50 dag makaronu „wstążki” lub „nitki”
30 dag żółtego sera
2 jajka
ok. 8 łyżeczek koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
słodka papryka w proszku
bazylia

 

Sposób wykonania:

 

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka rozbić, dodać do nich koncentrat pomidorowy, szczyptę soli, pieprzu i słodkiej papryki w proszku. Całość dokładnie wymieszać łyżką.

 

Do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę makaronu, połowę żółtego sera, to polać połową jajek rozmieszanych z koncentratem, na to wyłożyć resztę makronu, resztę żółtego sera i polać pozostałymi jajkami rozmieszanymi z koncentratem pomidorowym. Wierzch można posypać bazylią.

 

Naczynie z makaronem włożyć do piekarnika. Piec około 40-45 minut w temperaturze 160-180 °C.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przepis II.                       Risotto z pieczarkami

 

Składniki:

 

2 szklanki ryżu (400g)
1 kg pieczarek
1 jarzynka mrożona (450g)
2 duże cebule
sól
pieprz
wegeta
maggi lub przyprawa do zup
zielona pietruszka

 

Sekcja 1.01               Sposób wykonania:

Ryż i jarzynkę ugotować osobno w osolonej wodzie. Gotować ok. 20 minut. Pieczarki pokroić w słupki i wrzucić do wrzącej wody. Gotować 15 minut na małym ogniu. Następnie odcedzić. Przełożyć na patelnię i smażyć z pokrojoną w kostkę cebulą. Ryż i jarzynkę odcedzić. Przełożyć do dużego garnka, dodać zrumienioną cebulkę i pieczarki. Doprawić do smaku.

Podawać na ciepło.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rozdział 3 Sałatki

Przepis I.      Sałatka kalafiorowa z szynką

 

Składniki:

 

½ kalafiora (ok. 50 dag)
10 dag szynki
1 zielony ogórek (ok. 20 dag)
1 puszka kukurydzy
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
sól
pieprz

 

Sposób wykonania:

 

Kalafior opłukać, podzielić na cząstki i ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i pokroić w kostkę. Szynkę i zielony ogórek (w skórce) również pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy.

 

Wszystkie składniki przełożyć do miski. Dodać jogurt naturalny, majonez i wymieszać. Sałatkę przyprawić do smaku solą i pieprzem.

 

Składniki wystarczą na 4-5 porcji.

 

Przepis II.                       Sałatka z makaronem i czosnkiem

 

Składniki:

 

40 dag makaronu „muszelki” ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin