Karkówka z morelami
Składniki na 8 porcji:
80 dag karkówki
20 dag suszonych moreli
pół szklanki winiaku
3 łyżki octu
cebula średniej wielkości
łyżka tłuszczu
1,5 łyżeczki cukru
2 łyżeczki kolorowego pieprzu
2-3 goździki
sól
Morele namocz w winiaku na 2 godziny. Opłukane i dokładnie osuszone mięso natnij tak, by powstała kieszeń. Skrop je następnie octem, oprósz solą i cukrem i odstaw na 30 minut. Morele wyjmij z winiaku (winiak zostaw) i powkładaj w nacięcie. Mięso ciasno owiń bawełnianą nicią i podsmaż na suchej patelni.
W garnku o grubym dnie zeszklij na tłuszczu obraną i posiekaną cebulę. Przełóż do niej mięso, dodaj pieprz, goździki, skrop winiakiem i duś pod przykryciem około 50 minut. Po wyjęciu mięsa poczekaj, aż trochę ostygnie, a wtedy zdejmij nitkę i pokrój w plastry grubości 1cm.
Mięso podaje się z sosem przetartym przez sito.
mysteryplantasia