Karkówka z morelami.rtf

(6 KB) Pobierz
Karkówka z morelami

Karkówka z morelami

 

Składniki na 8 porcji:

80 dag karkówki

20 dag suszonych moreli

pół szklanki winiaku

3 łki octu

cebula średniej wielkości

łka tłuszczu

1,5 łeczki cukru

2 łeczki kolorowego pieprzu

2-3 goździki

l

 

Morele namocz w winiaku na 2 godziny. Opłukane i dokładnie osuszone mięso natnij tak, by powstała kieszeń. Skrop je następnie octem, oprósz solą i cukrem i odstaw na 30 minut. Morele wyjmij z winiaku (winiak zostaw) i powkładaj w nacięcie. Mięso ciasno owiń bawełnianą nicią i podsmaż na suchej patelni.

 

W garnku o grubym dnie zeszklij na tłuszczu obraną i posiekaną cebulę. Przełóż do niej mięso, dodaj pieprz, goździki, skrop winiakiem i duś pod przykryciem około 50 minut. Po wyjęciu mięsa poczekaj, aż trochę ostygnie, a wtedy zdejmij nitkę i pokrój w plastry grubości 1cm.

 

Mięso podaje się z sosem przetartym przez sito.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin