Rolada z boczku z bakaliami.rtf

(6 KB) Pobierz
Rolada z boczku z bakaliami

Rolada z boczku z bakaliami

 

Składniki:

at chudego i cienkiego surowego boczku bez skóry (1-1,2 kg)

łka musztardy

po 10-15 dag suszonych śliwek, moreli i rodzynek

3-4 ziarna ziela angielskiego

1/4 łeczki kolendry

pół łeczki kminku

pieprz

 

Bakalie (śliwki, morele i rodzynki) namocz w przegotowanej wodzie. Po godzinie przełóż je na sitko i pozostaw do całkowitego odcedzenia.

 

W tym czasie natrzyj boczek solą, musztardą i pieprzem i pozostaw na 1-2 godzin w chłodnym miejscu.

 

Wzdłszej krawędzi płata boczku ułóż bakalie, po czym ciasno go zwiń, obwiąż grubą bawełnianą nicią lub sznurkiem i posyp gęsto ubitymi w moździerzu przyprawami. Tak przygotowaną roladę włóż do torebki z folii do pieczenia, wlej do środka trochę wody, zamknij szczelnie z obu końw i nakłuj od góry w kilku miejscach.

 

Paczuszkę z boczkiem umieść w żaroodpornym naczyniu lub brytfannie, na dno wlej trochę wody i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz 1,5-2 godzin w temperaturze 170°C. Gdy boczek wystygnie, przetnij folię i potnij go w cienkie plastry.

 

Podawaj go na zimno z pieczywem, chrzanem i marynatami warzywnymi.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin