KapusniakPorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 55 min.500 g kiszonej kapusty,100 g boczku wedzonego,300 g kartofli,1 cebula,1 zabek czosnku,2 liscie laurowe,2 kostki bulionowe,sol, pieprz,2 l wody.1. Kapuste oplukac na sicie pod biezaca woda. Osaczyc z wody, drobno pokroic.2. Boczek pokroic w kostke. Cebule obrac, oplukac, drobno posiekac. Kartofleobrac, oplukac, pokroic w plasterki.3. Na duzej patelni podsmazyc boczek, dodac cebule, smazyc tak dlugo, az cebulasie zrumieni. Dodac pokrojona kapuste, smazyc 3-4 min. Nastepnie wlac niewielka ilosc wody, dusic pod przykryciem na malym ogniu 10 min.4. Zagotowac wode, wrzucic pokrojone kartofle, gotowac 10 min. Dodac kapuste zboczkiem i cebula. W malej ilosci wody rozpuscic pokruszone kostki bulionu iwlac do kapusty. Dodac liscie laurowe i czosnek roztarty z sola. Doprawicpieprzem. Gotowac pod przykryciem jeszcze 15 min.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 26 "Zupy", strona 52.
mysteryplantasia