Kapuśniak letni
Składniki na 6 porcji:
40 dag białej kapusty
4-5 ziemniaków
1-2 cebule
2 marchewki
pietruszka
2 pomidory
30 dag białej kiełbasy
2 kostki Rosołu drobiowego WINIARY
płaska łyżka oleju
szczypta Kwasku cytrynowego WINIARY (ewentualnie)
2 łyżki posiekanego koperku
cukier
sól
Kapustę cienko poszatkuj i dokładnie opłucz. Cebule drobno posiekaj i lekko zrumień na oleju, ziemniaki pokrój w kostkę, a uprzednio oskrobane marchewki i pietruszkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Teraz zagotuj w garnku 5-6 szklanek wody, włóż kostki rosołowe i warzywa, gotuj pod przykryciem 15 minut. Następnie dodaj kiełbasę, ziemniaki i gotuj - też pod przykryciem - jeszcze 10 minut. Na 3 minuty przed końcem gotowania wyjmij z zupy kiełbasę, a wrzuć pokrojone w kostkę pomidory (bez skórki). Kiełbasę pokrój w plasterki, włóż do garnka.
Zupę dopraw do smaku solą, cukrem i ewentualnie kwaskiem cytrynowym. Bezpośrednio na talerzach obficie posyp koperkiem - udekorowana zielenią będzie wyglądała niezwykle apetycznie.
mysteryplantasia