Do przygotowania kaczki w sosie pomarańczowym z roladą buraczaną w cieście filokonaki będziemy potrzebować:
Kaczka wygląda wyśmienicie - fot. TVN Warszawa
1 dużą kaczkę 2 pomarańcze sok z pomarańczy 1 jabłko 3 cebule 2 ząbki czosnku ziele angiesskie liść laurowy majeranek świeży rozmaryn, miętę i tymianek 3 buraki opakowanie ciasta filo trawę żubrową cynamon w korze curry madras cukierKaczkę myjemy, opalamy, jeśli pozostały na niej resztki piór. Jabłko, jedną cebulę, czosnek, świeże pomarańcze – kroimy w jednolitą kostkę, dosypujemy majeranek, gnieciony liść laurowy, sól, pieprz, ziele angielskie. Tym faszerujemy kaczkę – zostawiamy na 12 godzin. Potem opiekamy w piecu 40min do godziny 160 stopni, a potem ok 40 min w temperaturze 180 stopni. Jeśli jest rumiana i miękka kończymy pieczenie. Jeśli nie, to ciut dłużej (ok 15 -20 min).Buraki ucieramy i dusimy na patelni z cebulą, dodajemy laskę cynamonu i curry madras (wedle uznania). Po kilku minutach zalewamy to wywarem warzywnym, tak, by buraki miały się w czym dusić. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy buraczki zmiękną odstawiamy do przestudzenia.Przestudzony farsz wykładamy na kawałki ciasta filo i zawijamy jak pasztecik. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut na 200 stopni.Aby przygotować sos - siekamy cebulę i przesmażamy na olej. Dosypujemy kilka łyżeczek cukru i karmelizujemy go. Następnie dodajemy sok z pomarańczy (wyciśnięty, lub z kartonu) i całość redukujemy. Pod koniec dodajemy pokruszoną trawę żubrową. Małże św. Jakuba w sosie szafranowym z łatwością każdy smakosz przygotuje z:
Małże św. Jakuba - fot. TVN Warszawa
8 małży 200g śmietany 30% łyżkę masła 1 cebulę tymianek oregano mąkę 400 ml białego wina szafran w pałeczkachMałże św. Jakuba obtaczamy w mące wymieszanej z oregano i tymiankiem. Później, na małym ogniu przesmażamy z każdej strony na oliwie przez kilka minut. Jeśli chcemy by małże były pół-surowe smażymy je krócej. Pod koniec smażenia dodajemy łyżkę masła.Sos:Przesmażamy na szklisto pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy białe wino i pałeczki szfranu. Dusimy i redukujemy o połowę. Dodajemy śmietanę 30% i doprawiamy solą i pieprzem.Zachęcamy do spróbowania portopraskich smaków i do odkrywania uroków Pragi.Smacznego!
lucplay3