Praga, jakiej nie znacie – Porto Praga.doc

(42 KB) Pobierz

Do przygotowania kaczki w sosie pomarańczowym z roladą buraczaną w cieście filokonaki będziemy potrzebować:

http://m.onet.pl/_m/15b7d0accfe469b6878d59d863d7f543,27,1.jpg

Kaczka wygląda wyśmienicie - fot. TVN Warszawa



1 dużą kaczkę
2 pomarańcze
sok z pomarańczy
1 jabłko
3 cebule
2 ząbki czosnku
ziele angiesskie
liść laurowy
majeranek
świeży rozmaryn, miętę i tymianek
3 buraki
opakowanie ciasta filo
trawę żubrową
cynamon w korze
curry madras
cukier

Kaczkę myjemy, opalamy, jeśli pozostały na niej resztki piór. Jabłko, jedną cebulę, czosnek, świeże pomarańcze – kroimy w jednolitą kostkę, dosypujemy majeranek, gnieciony liść laurowy, sól, pieprz, ziele angielskie. Tym faszerujemy kaczkę – zostawiamy na 12 godzin. Potem opiekamy w piecu 40min  do godziny 160 stopni, a potem ok 40 min w temperaturze 180 stopni. Jeśli jest rumiana i miękka kończymy pieczenie. Jeśli nie, to ciut dłużej (ok 15 -20 min).

Buraki ucieramy i dusimy na patelni z cebulą, dodajemy laskę cynamonu i curry madras (wedle uznania). Po kilku minutach zalewamy to wywarem warzywnym, tak, by buraki miały się w czym dusić. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy buraczki zmiękną odstawiamy do przestudzenia.

Przestudzony farsz wykładamy na kawałki ciasta filo i zawijamy jak pasztecik. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut na 200 stopni.

Aby przygotować sos  - siekamy cebulę i przesmażamy na olej. Dosypujemy kilka łyżeczek cukru i karmelizujemy go. Następnie dodajemy sok z  pomarańczy (wyciśnięty, lub z kartonu) i całość redukujemy. Pod koniec dodajemy pokruszoną trawę żubrową. 

Małże św. Jakuba w sosie szafranowym z łatwością każdy smakosz przygotuje z:

http://m.onet.pl/_m/a4aebf0b7f4e4e856fd024ad2c0950b0,27,1.jpg

Małże św. Jakuba - fot. TVN Warszawa



8 małży
200g śmietany 30%
łyżkę masła
1 cebulę
tymianek
oregano
mąkę
400 ml białego wina
szafran w pałeczkach

Małże św. Jakuba obtaczamy w mące wymieszanej z oregano i tymiankiem. Później, na  małym ogniu przesmażamy z każdej strony na oliwie  przez kilka minut. Jeśli chcemy by małże były pół-surowe smażymy je krócej. Pod koniec smażenia dodajemy łyżkę masła.

Sos:

Przesmażamy na szklisto pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy białe wino i pałeczki szfranu. Dusimy i redukujemy o połowę. Dodajemy śmietanę 30% i doprawiamy solą i pieprzem.

Zachęcamy do spróbowania portopraskich smaków i do odkrywania uroków Pragi.

Smacznego!

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin