Cwiczenie 1.doc

(33 KB) Pobierz
Ćwiczenie 1: Hodowla drobnoustrojów

Ćwiczenie 1: Hodowla drobnoustrojów

 

Wirusy – żywe komórki eukariotyczne

Bakterie – podłoża hodowlane naturalne lub sztuczne, sporadycznie żywe komórki

Grzyby – podłoże hodowlane naturalne lub sztuczne

 

I. Hodowla bakterii

Autotrofy (samożywne)                                           Heterotrofy (cudzożywne)

- Fotoautotrofy                                                        - Prototrofy (jeden związek organiczny)

- Chemoautotrofy                                                        - Auksotrofy (więcej niż jeden związek)

 

Hodowla bakteryjna:

- statyczna (morfologia, fizjologia i biochemia bakterii)

- ciągła ( przemysł fermentacyjny, biologiczna produkcja związków chemicznych, technologia ścieków)

 

A. Warunki odżywcze (co może lub musi znajdować się w podłożach)

1. Woda (50-90%)

2. Sole mineralne: kationy: Na, K, NH4, Cu.

                                   Aniony: Cl, CO3, SO4, PO4.

                                   Pierwiastki śladowe: Zn, Mo, Co, Va oraz siarka i fosfor

    Halofity – 1-15% NaCl.

3. Węglowodany – jedno- dwucukry, wielocukry, alkohole

4. Tłuszcze – niekiedy sól sodowa kwasu olejowego nie są konieczne, bakterie mogą je same syntetyzować.

5. Aminokwasy, związki amonowe, azotany – źródło azotu

6. Witaminy – większość poznanych

7. Czynniki wzrostowe – np. hematyna, kwas paraaminobenzoesowy

8. pH 7.0-7.4 (8.2) granice 4.0-8.0

 

B. Zapotrzebowanie na tlen

1. Bezwzględne tlenowce

2. Względne tlenowce

3. Mikroaerofile – nie rosną w atmosferze 21% tlenu a niższym stężeniu z dodatkiem CO2 np. 5% O2 + 10% CO2.

4. Bakterie beztlenowe

 

C. Temperatura

1. Psychofile 0-20oC                            2. Mezofile 20-45oC                             3. Termofile 30-90oC(50-70oC)

 

D. Podłoża bakteriologiczne

1. Naturalne

2. Sztuczne:

proste                                                                       wzbogacone

płynne lub stałe                                           cechy podłóż

namnażające                                                         odpowiednia wartość odżywcza

różnicujące                                                        optymalny odczyn pH

wybiórcze                                                         muszą być izotoniczne

specjalne                                                        przejrzyste

transportowe                                                        sterylne

 

II. Hodowla wirusów

1. Hodowle komórkowe (tkankowe)

2. Zarodki ptasie

3. Zwierzęta laboratoryjne

 

III. Hodowle grzybów

1. Mikrohodowle

2. Makrohodowle: płynne

                                   stałe (Sabouranda, Czapka, agar z brzeczką)

3. Podłoża specjalne (auksonogram, zymogram)

4. Różnicujące (surowica, agar Grodkowa, z arbutyną)

 

Przygotowanie pożywek

1. Przygotowanie szkła: mycie, sterylizacja, przechowywanie

2. Przygotowywanie pożywek: odważki, rozpuszczenie, sterylizacja, przechowywanie.

3. Przygotowanie podłóż bakteriologicznych gotowych do użycia: pomieszczenie, podgrzewanie, rozlewanie, studzenie, przechowywanie.

 

Uzyskiwanie czystych kultur bakteryjnych

IDENTYFIKACJA – określenie badanej, czystej kultury jako gatunku na podstawie oznaczenia cech hodowlanych, morfologicznych, fizjologicznych, biochemicznych, serologicznych oraz genetycznych.

HODOWLA MIESZANA – pożywka wraz z wyrosłymi w niej lub na niej różnymi gatunkami drobnoustrojów

HODOWLA CZYSTA – pożywka wraz z wyrosłym na niej lub w niej tylko jednym rodzajem drobnoustroju.

KOLONIA –

 

A. Metody bezpośrednie:

1. Z użyciem mikromanipulatora (Caillone, V de Bruna, Emersona)

2. Metoda kropelkowa Lindnera.

 

B. Metody pośrednie:

1. Rozsiew powierzchniowy Kocha (metoda redukcyjna)

2. Rozmaz powierzchniowy (płytka mazana)

3. Posiew wgłębny (płytka lana)

4. Metoda seryjnych rozcieńczeń Litera

 

C. Metody pomocnicze:

1. Selekcyjne działanie temperatury

2. Selekcyjne działanie antybiotyków

3. Poprzez odpowiednio dobraną pożywkę (np. ruch U-rurka).

 

Faza rozmnażania się bakterii:

- zastoju

- logarytmicznego wzrostu

- zwolnionego wzrostu

- równowagi

- zamierania

- logarytmicznego zamierania

 

Pomiar wzrostu bakterii:

- określenie masy na jednostkę objętości

- test turbidymetryczny (rozproszenie światła proporcjonalnie do liczby bakterii)

- licznie pod mikroskopem (kamera Petroffa-Hausera)

- liczenie elektroniczne (licznik Coultera)

 

Oznaczanie liczby drobnoustrojów:

A. Metody bezpośrednie:

- bezpośrednie liczenie bakterii w preparacie

- oznaczenie liczby komórek w hemocytometrze (Thoma, Burkera)

- metoda filtrów membranowych

B. Metody pośrednie

- liczenie kolonii (rozmaz powierzniowy, płytka lana)

- nefelometryczna – chemiczna (skala Mc Farlanda – 1% chlorek baru + 1% kwas siarkowy)

- nefelometryczna spektrofotometryczna

              - spektrofotometr (długośćfali 660 nm)

              - densytometryczna

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin