Mikrobiologia - wykłady.doc

(253 KB) Pobierz
Mikrobiologia - notatki



mikrobiologia

wykłady

 

Notatki Beaty Ambrozik

Studentki Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Medycznego w Łodzi.

mikrobiologia

wykłady.




WYKŁAD 1

 

 

PATOGEN

WIELKOŚĆ

Cząstki zakaźne

Wirusy

10 – 200 nm

Organizmy prokariotyczne

Bakterie

1 – 10 mm

Organizmy eukariotyczne

Grzyby

3 – 15 mm

Pierwotniaki

10 – 30 mm

 

 

1.     WIRUSY

 

Podstawowe elementy:

§         RNA / DNA,

§         kapsyd.

Elementy dodatkowe:

§         rdzeń,

§         osłonka (zbudowana z lipidów błony komórkowej organizmów eukariotycznych – ułatwia wnikanie),

§         wypustki (właściwości adhezyjne).

Replikacja wirusów:

§         kwas nukleinowy zostaje wbudowany w genom komórki gospodarza,

§         na matrycy kwasu DNA wirusowego produkowane są białka,

§         w przypadku wirusów RNA zostaje on przekształcony w DNA,

§         liza komórki gospodarza lub tworzenie otoczek z błony komórkowej gospodarza.

 

2.     BAKTERIE

 

Są to organizmy jednokomórkowe, posiadające sztywną ścianę komórkową.

 

Mikrobiologia lekarska:

 

§         Drobnoustroje bezwzględnie chorobotwórcze

§         Bakterie względnie chorobotwórcze (potencjalnie)

§         Bakterie pożyteczne lub obojętne dla organizmu (flora fizjologiczna)

 

 

 

 

 

 

 

 



Rodzaje zakażenia:

§         pionowe,

§         poziome,

§         bezpośrednie – gdy źródłem zakażenia jest rezerwuar zarazka,

§         pośrednie – gdy zarazki przenoszone są za pomocą wektorów (przedmioty, organizmy żywe, ręczniki) np. kleszczowe zapalenie mózgu lub borelioza.

 

Rezerwuar zarazka – miejsce lub organizm, gdzie bakterie stale przebywają, rozwijają się i rozmnażają się. Są to zwierzęta, ludzie, gleba, woda.

Źródło zakażenia – organizm zwierzęcy lub człowiek albo określone środowiska, z którego pochodzi zarazek będący czynnikiem etiologicznym danej choroby zakaźnej.

 

 

 

Wystąpienie objawów chorobowych jest związane z następującymi zjawiskami:

 

ADHEZJA – związanie się zarazka z powierzchnią komórek naskórka lub nabłonka,

§         adhezyna – fimbrie, pile

§         receptor – musi być kompatybilny, glikoproteina lub glikolipid.

KOLONIZACJA – proces namnażania,

§         syderofory – białka wiążące żelazo (zabierają je z komórek gospodarza),

§         unikanie fagocytozy

- hamowanie chemotaksji,

- unikanie kontaktu z fagocytem,

- ucieczka z fagosomu do cytoplazmy – naruszenie błony dzięki obecności hemolizyn i cytolizyn: Shigella, Listeria, Clostridium,

- hamowanie tworzenia fagosomu - Mycobacterium,

- oporność na mechanizmy trawiące fagocyta – Salmonella, Staphylococcus aureus (katalaza),

- niszczenie fagocyta.

§         unikanie swoistej odpowiedzi immunologicznej – mutacje – zmienność antygenowa.

 

Aby zarazek wywołał proces chorobotwórczy musi być go odpowiednio dużo, musi pokonać florę fizjologiczną organizmu poprzez wydzielanie silniejszych bakteriocyn. Bakteriocyny działają jak antybiotyki, niszczą ścianę komórkową powodując rozpad komórek bakteryjnych.

 

Chorobotwórczość - zdolność drobnoustrojów do wywołania procesu chorobowego.

 

Zjadliwość (wirulencja) – ogólne określenie stopnia chorobotwórczości drobnoustroju. Składa się na nią toksyczność i inwazyjność. Można ją określić dokładniej przez podanie np. liczby komórek lub ilości toksyny, które trzeba podać, aby spowodować zachorowanie lub śmierć 50% zwierząt doświadczalnych.

 

Toksyczność:

§         endotoksyny – LPS,

§         egzotoksyny – enterotoksyny, neurotoksyny, cytotoksyny, hemolizyny,

§         enzymy – hialuronidaza, kolagenaza, fibrynolizyna,

§         reakcje immunologiczne.

 

ENDOTOKSYNY

EGZOTOKSYNY

bakterie Gram(-)

bakterie Gram (+) i Gram (-)

lipopolisacharyd – 10 kDa (peptydoglikan)

białka – 50 – 1000 kDa

A – domena aktywna

B – domena wiążąca

łączą się tylko z określoną komórką docelową

uwalniane w wyniku lizy komórkowej

uwalniane aktywnie przez żywe komórki

względnie ciepłostałe (nie tracą aktywności podczas ogrzewania w 60ºC przez kilka h)

ciepłochwiejne – ulegają denaturacji (toksyczność ↓ w miarę ogrzewania w 60ºC)

słabe immunogeny – tylko część wielocukrowa – część chorobotwórcza to lipid à brak Igg

silne immunogeny

nie dają się przekształcać w anatoksynę

dają się przekształcać w anatoksynę – szczepienia !

słabo toksyczne

b. silne toksyny – dawka letalna dla zwierząt doświadczalnych <1mg

nie mają swoistych receptorów

posiadają swoiste receptory

brak aktywności enzymatycznych

białka o aktywności enzymatycznej

objawy zatrucia nieswoiste – wstrząs septyczny

objawy zatrucia b. charakterystyczne (jelito, układ nerwowy)

działają gorączkotwórczo

nie działają gorączkotwórczo

geny zlokalizowane w chromosomie

geny poza chromosomem (plazmidy, bakteriofagi)

 


WYKŁAD 2

 

POWSTAWANIE OPRNOŚCI NA ANTYBIOTYKI

 

RODZAJE OPRNOŚCI

Naturalna

(dziedziczna)

Nabyta

 

Poziome przenoszenie DNA

Mutacja DNA (102 – 106 razy)

Budowa (antybiotyk nie może przedostać się do komórki)

1.     Koniugacja

2.     Transformacja

3.     Transdukcja

1.     Jednostopniowa

2.     Wielostopniowa (gdy oporność narasta stopniowo tzn. komórka potomna jest bardziej oporna)

 

Pewne czynności (antybiotyk nie może ujawnić swojej aktywności)

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin