Triglicerydy, a nie cholesterol, czynnikiem ryzyka udaru.doc

(29 KB) Pobierz
Triglicerydy, a nie cholesterol, czynnikiem ryzyka udaru

Triglicerydy, a nie cholesterol, czynnikiem ryzyka udaru

 

Wysokie stężenia w osoczu triglicerydów są związane z podwyższonym ryzykiem udaru niedokrwiennego mózgu zarówno u kobiet jak i u mężczyzn. Bardzo wysokie stężenia cholesterolu korelują się z wyższym prawdopodobieństwem udaru jedynie w przypadku mężczyzn – donoszą duńscy naukowcy na łamach Annals of Neurology.

Badacze ze Szpitala Uniwersyteckiego w Kopenhadze szczegółowo przeanalizowali dane z trwającego 33 lata badania Copenhagen City Heart Study, w którym uczestniczyło 7579 kobiet i 6372 mężczyzn. W czasie obserwacji 837 kobiet i 837 mężczyzn doświadczyło udaru mózgu. 

Analiza statystyczna wykazała, że u kobiet ze stężeniem we krwi triglicerydów wynoszącym 1-2 mmol/l (89-177 mg/dl) relatywne ryzyko udaru było 1,2 razy wyższe niż u kobiet z poziomem triglicerydów poniżej 1 mmol/l (89 mg/dl). Gdy poziom triglicerydów wzrastał u kobiet do powyżej 5 mmol/l (443 mg/dl), to ryzyko udaru zwiększało się aż o 3,9 razy. W przypadku mężczyzn ryzyko udaru wzrastało odpowiednio o 1,2 i 2,3 razy w zależności od stężenia triglicerydów. 

Naukowcy nie stwierdzili, aby poziom cholesterolu całkowitego lub cholesterolu LDL wiązał się w jakikolwiek sposób z ryzykiem udaru u kobiet. W grupie mężczyzn korelacja pomiędzy osoczowym stężeniem cholesterolu a zagrożeniem udarem pojawiała się dopiero przy bardzo wysokim poziomie cholesterolu tj. powyżej 9 mmol/l (348 mg/dl). 

W świetle uzyskanych wyników, w prewencji udarów należałoby bardziej skoncentrować się na poziomie triglicerydów, a mniej uwagi poświęcać stężeniom cholesterolu – podsumowują badacze z Danii. 

Źródło: Ann. Neurol. 2011, online 18 lutego.

 

   Stopka autorska:

Autor: Marta Koton-Czarnecka
Artykuł opublikowany w numerze: -
Data publikacji: 2011-03-02

http://www.pulsmedycyny.com.pl/index/drukuj/14191

Zgłoś jeśli naruszono regulamin