PIEROGI RUSKIE.txt

(1 KB) Pobierz
Pierogowa uczta...
 
   Ciasto na ok. 35 szt. pierog�w. 

- 0,5 kg maki pszennej typ 450, 
-250ml przegotowanej letniej wody. 


Przygotowanie: 
Zagnie�� ciasto z maki i wody do momentu, gdy b�dzie odchodzi� od rak. Nast�pnie rozwa�kowa� ciasto na grubo�� 3-4mm. Szklanka wykroi� kr��ki na pierogi. Doda� farsz, uformowa� pierogi, gotowa� w du�ej ilo�ci wody do momentu wyp�yni�cia na powierzchnie. Podawa� cieple z wody lub obsma�one na patelni z dodatkiem t�uszczu ze skwarkami. 

  
Farsz do pierog�w ruskich, ilo�� ok. 35szt. 

- 80dkg ziemniak�w 
- 45 dkg sera twarogowego p�t�ustego, 
- 4 �rednie cebule, 
- 15 dkg boczku, 
- 2 �y�ki oleju ro�linnego, 
- s�l i pieprz. 


Przygotowanie: 
Ugotowane ziemniaki [najlepiej dzie� wcze�niej] zemle� w maszynce. Cebule drobno pokrojone zeszkli� na oleju. Pokrojony drobno boczek przesma�y� na patelni. Nast�pnie ca�o�� doda� z rozkruszonym twarogiem do ziemniak�w i wymiesza� razem. Doprawi� do smaku sol� i pieprzem. 


    
Farsz do pierog�w z mi�sem ok. 35szt. 

-0,5 kg mi�sa wolowego gulaszowego, 
- 0,5 kg mi�sa wieprzowego, 
- 4 �rednie cebule, 
- 4 z�bki czosnku, 
- 2 �y�ki oleju ro�linnego, 
- s�l, pieprz, majeranek. 

Przygotowanie: 
Ugotowa� mi�so, wystudzone rozdrobni� w maszynce. Cebule drobno pokrojone zeszkli� na oleju. Czosnek przecisn�� przez praske. Wszystko po��czy� i dok�adnie wymiesza�. Doprawi� do smaku sol�, pieprzem i majerankiem. 

   
Farsz do pierog�w z soczewicy, ok. 35szt. 

- 0,5kg zielonej soczewicy, 
- 4 �rednie cebule, 
- 5 dkg suszonych grzyb�w, 
- 2 �y�ki oleju ro�linnego, 
- s�l, pieprz. 

Przygotowanie: 
Soczewice ugotowa�, rozdrobni� w maszynce. Odstawi� do lod�wki na ok. 6 godzin. Grzyby moczy� w letniej wodzie oko�o 2 godziny, ugotowa� do mi�kko�ci , nast�pnie wystudzi� i drobno pokroi�. Cebule drobno pokrojone zeszkli� na oleju. Wszystko po��czy� i dok�adnie wymiesza�. Doprawi� do smaku sol�, pieprzem. 


 
 


Zgłoś jeśli naruszono regulamin