EKSPRESOWA ZUPA Z TOFU.doc

(20 KB) Pobierz
EKSPRESOWA ZUPA Z TOFU

EKSPRESOWA ZUPA Z TOFU

 

Składniki

mała garść trawy cytrynowej

100 g boczniaków

150 g pieczarek

2 łyżki oleju

2 łyżki świeżej mięty

2 łyżki świeżej bazylii

1 łyżka melisy

1 łyżka kolendry

ok. 1,5 cm startego imbiru

1 duża papryczka chili

4-5 łyżek sosu sojowego

1/2 ogórka

1 cytryna

1/2 kostki tofu

2 łyżki oleju arachidowego lub sezamowego

 

 

Przygotowanie

Garść trawy cytrynowej zalewamy 1 l wrzątku (potem będziemy mogli użyć jej ponownie) i odstawiamy na kilka minut. Siekamy chili, pieczarki obieramy i kroimy na plasterki, boczniaki rwiemy na paski o szerokości kilku milimetrów. Zioła rwiemy lub siekamy. Grzyby smażymy z chili i imbirem, następnie całość zalewamy wywarem z trawy cytrynowej. Gotujemy kilka minut. Dodajemy sosu sojowego, ziół, ewentualnie trochę soku z cytryny. Serwujemy z plasterkami chrupkiego ogórka, tofu pokrojonym w kostki i kroplami oleju arachidowego.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin