Filety z dorsza zapiekane z warzywami.rtf

(7 KB) Pobierz
Filety z dorsza zapiekane z warzywami

Filety z dorsza zapiekane z warzywami

 

Składniki na 4 porcje:

70 dag filetów z dorsza

sok i skórka otarta z cytryny

4-5 twardych, mięsistych pomidorów

bulwa fenkuł

duży por (tylko biała część)

2-3 ząbki czosnku

liść laurowy

3-4 gałązki tymianku

łeczka kurkumy

pół szklanki białego wytrawnego wina

2 łki oliwy

łeczka Bulionu warzywnego w płynie WINIARY

2-3 łki posiekanej zielonej pietruszki

masło do formy

l

pieprz

 

Filety z dorsza skrop sokiem z cytryny, posyp skórką, solą i pieprzem i odstaw na pół godziny w chłodne miejsce. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i potnij w kostkę. Dokładnie umyty i osuszony por i fenkuł pokrój w cienkie plasterki, a czosnek drobno posiekaj.

 

Na rozgrzaną w rondlu ł oliwy wrzuć por i fenkuł i chwilę podsmaż, mieszając. Dołóż pomidory i czosnek, nie przerywając smażenia przez kolejne 2-3 minuty. Dodaj kurkumę, liść laurowy i tymianek, posyp solą i pieprzem, wlej bulion (rozpuszczony w pół szklanki wody) i wino, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. W tym momencie przykryj rondel i gotuj potrawę na niewielkim ogniu przez 4-6 minut, po czym wyjmij liść laurowy i gałązki tymianku i lekko odparuj sos.

 

Na patelni rozgrzej pozostały olej i zrumień filety, po czym przełóż je na wysmarowany masłem żaroodporny półmisek, polej sosem i wstaw na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Przed podaniem posyp zieloną pietruszką. Tak przyrządzone filety smakująwnie dobrze z frytkami, ryżem lub kluskami i z sałatą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin