Śliwowica.doc

(48 KB) Pobierz
Śliwowica

Śliwki suszone w mleku

 

80g suszonych śliwek, 4 szklanki mleka, 2 łyżki stołowe cukru


Śliwki umyte zalać gotującym się mlekiem i odstawić na 1-1.5 godziny. Następnie dodać cukier i całość trzymać w piekarniku tak długo, aż na powierzchni mleka utworzy się rumiana błonka. Podawać na zimno lub gorąco.

 


Zagnojone śliwy
Śliwowica

 

Śliwy najlepiej węgierki, ilość dowolna, działa na wszystkich gatunkach, rodzajach, szczepach i odmianach:)

 

Zebrać dostępne śliwy Odrzucić zgniłe i nadgniłe owoce, robaki nie mają wpływu na jakość uzyskanego produktu) Zsypać je w worki i szczelne zawiązać... Równolegle proponuję umieszczenie worków w jakichś dużych szczelnych pojemnikach Odstawić w dowolnym miejscu na okres 1-2 miesięcy...nie został jeszcze zbadany wpływ temperatury na przebieg procesu. Zwyczajowo odstawia się worki i o nich zapomina na określony wyżej czas W trakcie termicznej obróbki) uważać i zastosować technologie antyprzypaleniowe) Podawanie Przy zastosowaniu się wyżej wymienionych wskazówek uzyskuje się ok. 1,5 litra śliwowicy (50%) z 25 kg śliw.

 

Śpioch

 

4 porcje

1 żółtko, 6 łyżeczek cukru, 12 łyżeczek herbaty cytryno­wej instant, 400 ml zimnej wody, sok z 1 cytryny, 1 białko, 1 łyżeczka cukru, mielony cynamon

 

Żółtko ubić z cukrem na krem. Cytrynową herbatę rozpuścić w wodzie, wymieszać z sokiem z cytryny i kremem żółtkowym i rozłożyć do 4 wysokich pucharków. Białko ubić na sztywno, wsypując przy tym cukier. Drink udekorować pianą z białka, cukrem i cynamonem. Rada: jajko powinno być bardzo świeże, ponieważ będzie spożywane na surowo.

 

Świąteczny Jabłecznik Korzenny



1 duża cytryna, 1 limetka, 1 duża pomarańcza, 14-16 goździków, 3/4 - 1 szkl. miodu, 1 l. soku jabłkowego (klarownego), 1/4 łyżeczki imbiru, 4 laski cynamonu, można dodać (niekoniecznie)-brandy lub koniak

 

Owoce przeciąć na połowy. Z każdej połowy odkroić po 1 plastrze (czyli 2 plastry z pomarańczy, 2 z limetki i 2 z cytryny). W plastry owoców powbijać goździki. Do garnczka lub na patelnię-wycisnąć sok z pozostałych owoców (można dodać skórki skrojone z owoców). Dodać miód. Podgrzać-włożyć odkrojone plastry owoców, sok jabłkowy, przyprawy korzenne. Napój ma być gorący-ale nie może wrzeć. Można dodać alkoholu.(ilość wg Upodobania Wymieszać, przelać do dzbanka. Od razu podawać. (można też podać w filiżankach i każdą ozdobić laską cynamonu).

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin