ZUPA KUKURYDZIANA
Składniki:- 1 świeża kukurydza w kolbie- ¼ kubka kaszy kukurydzianej lub grysiku- 4 kubki wody- 4 cm kawałek glonu kombu- 1 pokrojona marchewka- 1 pokrojona cebula- 1 łyżka oliwy z oliwek- sól morska do smaku- 1 łyżka posiekanej natki pietruszkiSposób przyrządzania:Zetnij nożem ziarna kukurydzy z kolby. W garnku zagotuj wodę, włóż kombu i trzon kolby kukurydzianej. Gotuj 10 minut i wyjmij je z wody. (Kombu można użyć potem do gotowania fasoli). Bardzo powoli wsyp do wody kaszę kukurydzianą mieszając stale. Gotuj 30 minut na małym ogniu. W tym czasie w oddzielnym rondlu podgrzej olej, wrzuć cebulę i smaż przez około minutę, potem dodaj marchewkę i smaż jeszcze minutę. Dodaj szczyptę soli i, jeśli to konieczne, odrobinę wody. Przykryj i duś aż warzywa będą miękkie. Dodaj je do gotującej się kaszy; dodaj także świeże ziarna. Dodaj jeszcze odrobinę soli do smaku i gotuj razem kilka minut. Podawaj z natką pietruszki.
stachowiak671