Makaron z czerwoną kapustą.doc

(20 KB) Pobierz

Składniki:

·  niecałe 1/2 główki czerwonej kapusty

·  1 szkl. makaronu razowego (np. świderki)

·  1 szkl. makaronu zwykłego (najlepiej takiego jak razowy)

·  2 łyżki oliwy

·  majeranek, zioła prowansalskie

Sposób przyrządzania:

1) kapustę kroimy na paski (szatkujemy) i wrzucamy do gotowania aż zmięknie. Polecam proste gotowanie na parze, dzięki temu kapusta zachowa więcej smaku i aromatu :)
2) gdy kapusta się gotuje nastawiamy wodę na makarony (razowy gotuje się zwykle nieco dłużej, więc warto wrzucić go wcześniej)
3) gdy makarony będą gotowe odcedzamy je, wrzucamy do jednego garnka z ugotowaną kapustą, polewamy oliwa, dodajemy przyprawy i... wędrujemy z tym do stołu ;)
Tak przygotowana kapusta smakuje naprawdę kapitalnie!

Czas przygotowania:
- gotowanie kapusty ok. 15-20 min.
- gotowanie makaronów ok. 7 min. razowy i 5 min. zwykły

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin