Sambal udang kering - sos z suszonych krewetekCzas przygotow. 40 min.200 g suszonych krewetek,4-6 swiezych czerwonych papryczek chilli,8 szalotek,2 lyzki oleju,2-4 lyzeczek soku cytrynowego,sol.1. Krewetki namoczyc w cieplej wodzie. Po 10 min. odcedzic i usunac skorupki.Utrzec w mozdzierzu na paste i smazyc na suchej patelni 5 min., czesto mieszajac.2. Papryczki i szalotki drobno pokroic. Utrzec w mozdzierzu na gladka paste,smazyc na rozgrzanym oleju 2-3 min. Dodac krewetki, zmniejszyc ogien i smazyc, az sie przyrumienia (ok. 15 min.). Dodac sol oraz sok cytrynowy i wymieszac. Ostudzic.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 17 "Kuchnie Dalekiego Wschodu", strona 86.
tatanka.com