Kremowa zupa z cukini.doc

(21 KB) Pobierz
Kremowa zupa z cukini

Kremowa zupa z cukini

Składniki:

70 dag cukini

cebula

0,5 l bulionu warzywnego

szklanka mleka

0,1 l śmietanki

2 łyzki masła

sól

pieprz

natka pietruszki

sok z cytryny

groszek ptysiowy do posypania

 

Przygotowanie:

   Cukinię umyć, osciąć końce, przekroić wzdłuż na ćwiartki, a następnie w poprzek na cienkie  ćwierćplasterki.

   Obraną cebulę, opłukać,drobno posiekać.

   W dużym rondlu rozgrzać masło,włożyć cebulę i mieszając, usmażyć na szklisto.

   Dodać cukinię mieszając, smażyć razem przez 3 mnuty.

   Warzywa zalć gorącym bulionem, pryprawić do smaku solą oraz pieprzem i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Zupę lekko ostudzoną, zmiksować, dolać mleko i dokładnie wymieszać.

   Przed podaniem zupę doprawić do smaku niewielką ilością soku z cytryny, posypać natką pietruszki i polać śmietanką.

   W osobnym naczyniu  podać groszek ptysiowy lub posypać nim zupę tuz przed podaniem.

 

Porcja dla czterech osób:1 porcja 230 kcal

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin