Ratafia tutti fruttiZestaw na 5 litrow wodki.2,5 kg owocow swiezych, roznych,350 g owocow suszonych: glogu, dzikiej rozy, rodzynkow, fig,300 g owocow poludniowych: pomarancz i cytryn,1,25 l syropu cukrowego z 1,25 kg cukru,4 l spirytusu o mocy 70ż.1. 3 l spirytusu o mocy 95ż rozcienczyc w 1,15 l wody, dzieki czemu uzyska sieok. 4 l spirytusu o mocy ok. 70ż.2. Do duzego sloja lub gasiorka wsypywac, w miare jak dojrzewaja, owoce: poziomki, truskawki, porzeczki, jezyny, czarne jagody, sliwki wegierki, jablkai gruszki (po ok. 250 g), wisnie (ok. 350 g), maliny itp., tak by wszystkieowoce wazyly lacznie 2,5 kg. Przed wrzuceniem do balonu owoce miekkie przebrac i szybko oplukac na sicie. Sliwki i wisnie wydrylowac i pokroic na drobne kawalki. Jablek i gruszek nie obierac, tylko pokroic je i usunac gniazdanasienne. Dosypywanie kolejnych owocow trwa zazwyczaj od czerwca do pazdziernika, w zaleznosci od tego, jakie owoce dobierzemy do zrobienia wodki.W dowolnym momencie wsypac do sloja owoce suszone oraz pomarancze i cytryny,obrane ze skory, pokrojone w plasterki, bez pestek.3. Sklad ratafii mozna uzupelnic dodatkiem innych owocow: moreli, winogron,ananasa (takze z puszki), daktyli itp., jednak zawsze nalezy zachowac przyjeta ogolna wage wszystkich owocow.4. Po wysypaniu kazdej kolejnej porcji 250 g owocow nalezy wlac do sloja 250 mlspirytusu o mocy 70ż. W czasie maceracji owocow balon szczelnie zakorkowac,a jego zawartosc od czasu do czasu zamieszac. Po skonczonej maceracji zlacnalew znad owocow.5. Do nalewu dodac cukier rozpuszczony w wodzie, dobrze wymieszac, przefiltrowac, rozlac do butelek i odstawic na 3 miesiace.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 46 "Domowe nalewki i likiery", strona 58.
ewaz1954