Kolorowa zupa kapuściano.doc

(238 KB) Pobierz
Kolorowa zupa kapuściano-paprykowa

Kolorowa zupa kapuściano-paprykowa

 

Składniki

·         6 strąków różnokolorowej papryki

·         1/2 kapusty pekińskiej (około pół kilograma)

·         1/2 główki białej kapusty

·         por

·         szklanka wywaru warzywnego (może być z 2 kostek warzywnych)

·         1 łyżka soku z cytryny

·         liść laurowy

·         przyprawy : imbir, curry, papryka ostra, sól, pieprz, łyżka przyprawy warzywnej w ziarenkach lub maggi

·         koperek

Opis przygotowania

Kapustę białą i pekińską oczyścić, drobno poszatkować i wrzucić do dużego garnka. Do garnka dorzucić pokrojonego w krążki pora. Zalać 2,5 litrami wody (około 10 szklanek), posolić i zagotować. Dolać szklankę wywaru, liść laurowy, przyprawy i dalej gotować. Z papryki wyjąć gniazda nasienne i pokroić ją na małe paseczki. Jak kapusta będzie miękka dodać paprykę i łyżkę soku z cytryny. Pogotować jeszcze 5 minut. Przed podaniem posypać koperkiem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin