· 6 strąków różnokolorowej papryki
· 1/2 kapusty pekińskiej (około pół kilograma)
· 1/2 główki białej kapusty
· por
· szklanka wywaru warzywnego (może być z 2 kostek warzywnych)
· 1 łyżka soku z cytryny
· liść laurowy
· przyprawy : imbir, curry, papryka ostra, sól, pieprz, łyżka przyprawy warzywnej w ziarenkach lub maggi
· koperek
Kapustę białą i pekińską oczyścić, drobno poszatkować i wrzucić do dużego garnka. Do garnka dorzucić pokrojonego w krążki pora. Zalać 2,5 litrami wody (około 10 szklanek), posolić i zagotować. Dolać szklankę wywaru, liść laurowy, przyprawy i dalej gotować. Z papryki wyjąć gniazda nasienne i pokroić ją na małe paseczki. Jak kapusta będzie miękka dodać paprykę i łyżkę soku z cytryny. Pogotować jeszcze 5 minut. Przed podaniem posypać koperkiem.
ewaz1954