Ciasto z orzechami.txt

(0 KB) Pobierz
Ciasto:
10 dag masla
2 szklanki maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
2 lyzki cukru
1 jajko
3 z�ltka
Masa orzechowa:
20 dag masla
2 lyzki mleka
1 szklanka cukru
3 lyzki miodu
30 dag orzech�w wloskich

Skladniki na ciasto polaczyc, a nastepnie wyrobic ciasto i schlodzic w lod�wce.

Maslo, mleko, cukier i mi�d zagotowac. 

Nastepnie dodac pokrojone orzechy wloskie i wszystko razem wymieszac. Mase ostudzic.

Ciasto rozlozyc na wysmarowanej tluszczem prostokatnej formie o wymiarach 25 na 36 cm i ponakluwac widelcem, 

aby nie popekalo podczas pieczenia. Na ciasto wylozyc mase orzechowa.

Forme z ciastem przykryc folia aluminiowa, aby orzechy sie nie przypalily.

 Ciasto wlozyc do nagrzanego piekarnika i piec okolo 30 minut w temperaturze 170 �C. Ciasto jest najlepsze na drugi, trzeci dzien. 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin